Τουρκική πυραυλάκατος με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και δυο λέμβοι ειδικών δυνάμεων προσέγγισαν τα Ίμια - Free Sunday
Τουρκική πυραυλάκατος με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και δυο λέμβοι ειδικών δυνάμεων προσέγγισαν τα Ίμια

Τουρκική πυραυλάκατος με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και δυο λέμβοι ειδικών δυνάμεων προσέγγισαν τα Ίμια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το μεσημέρι της Κυριακής το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρει ότι «την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης και απομάκρυνσής τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού». 

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το ΣΚΑΪ στην πυραυλάκατο επέβαινε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Hulusi Akar και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, ο Τούρκος στρατηγός έκανε επίσκεψη στα Ίμια, χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί, ενώ στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιανουρίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων που είχε ως αποτέλεσμα τον ηρωικό θάνατο των τριών Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού,  Αντιπλοίαρχου Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκο, Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψό, οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο AB-212ASW «ΠΝ21» της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 η οποία βρισκόταν στην περιοχή το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου.

Το βίντεο που δημοσιεύει το τουρκικό Cumhuriyet δείχνει όλη την προετοιμασία πριν και μετά την επιχείρηση των Τούρκων στις βραχονησίδες Ίμια.

Το δεύτερο βίντεο από το AegeanHawk, δείχνει την κανονιοφόρος «Κραταιός» (P269) κλάσης Μαχητής, η οποία περιπολεί στην περιοχή.