Φόνος 14χρονου από 14χρονο: Η σκοτεινή πλευρά της εφηβείας - Free Sunday
Φόνος 14χρονου από 14χρονο: Η σκοτεινή πλευρά της εφηβείας

Φόνος 14χρονου από 14χρονο: Η σκοτεινή πλευρά της εφηβείας

Τα ερωτήματα για το γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν τον νεαρό δράστη στην αποτρόπαιη πράξη στοιχειώνουν την κοινωνία της Γέφυρας, χωρίς ακόμη να έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις.

Το περιστατικό

Σύμφωνα με τις έρευνες των διωκτικών αρχών, το θύμα δέχτηκε τη φονική επίθεση του φίλου του και θύτη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, επιστρέφοντας από διασκέδαση με την παρέα του. Ο 14χρονος χωρίστηκε με τους φίλους του λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του. Οι γονείς του ειδοποίησαν την αστυνομία και, τελικά, το πτώμα του παιδιού βρέθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής κοντά στο κλειστό γυμναστήριο Γέφυρας από κάτοικο της περιοχής. Η πρώτη ιατροδικαστική γνωμάτευση ανέφερε ότι το θύμα έφερε δύο τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο στον λαιμό, καθώς και ίχνη πάλης, κάτι που έδειχνε ότι προσπάθησε να αμυνθεί όταν δέχτηκε την επίθεση. Η αστυνομία, πάντως, από την αρχή ανακοίνωσε ότι η ανακάλυψη του δράστη της δολοφονίας θα ήταν μάλλον εύκολη, αφού στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε η σορός του θύματος βρέθηκε οικιακό μαχαίρι (το όπλο του εγκλήματος), ενώ η ιατροδικαστική έρευνα ανακάλυψε και γενετικό υλικό στα νύχια του θύματος.

Η αποκάλυψη

Λίγες ώρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι δράστης του εγκλήματος ήταν 14χρονος φίλος του θύματος, ο οποίος αρχικά είχε καταθέσει στην αστυνομία ότι χωρίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου και από τότε δεν τον είχε δει. Ωστόσο, στη συνέχεια αναίρεσε την αρχική του κατάθεση και ομολόγησε ότι αυτός διέπραξε το έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ανάκριση, παραδέχτηκε ότι το βράδυ μεταξύ περασμένου Σαββάτου και Κυριακής και ενώ επέστρεφε μαζί με το θύμα από διασκέδαση, οι δυο τους διαπληκτίστηκαν στον δρόμο. Καθώς επέστρεφαν, ο ίδιος ανέβηκε στο σπίτι του με τη δικαιολογία ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα. Πήρε το μαχαίρι και μόλις συνάντησε και πάλι το θύμα το μαχαίρωσε δύο φορές στον λαιμό, ενώ ακολούθως, όπως ομολόγησε, επιχείρησε και να το στραγγαλίσει. Σημειώνεται ότι οι αρχές είχαν βρει κοντά στη σορό του θύματος το κινητό του τηλέφωνο απενεργοποιημένο, καθώς και τα χρήματά του, γεγονός που εξαρχής τις οδήγησε στο να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ληστείας που κατέληξε σε ανθρωποκτονία.

Το background

Από τις υπάρχουσες πληροφορίες από την προανακριτική διαδικασία οι αρχές προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ του εγκλήματος, δηλαδή να βρουν τους λόγους που οδήγησαν ένα μικρό παιδί να σκοτώσει τον συνομήλικο φίλο του. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο νεαρός δράστης ισχυρίστηκε ότι εξοργίστηκε όταν το θύμα του είπε κοροϊδευτικά τη φράση «ο πατέρας σου δεν είναι άξιος να πάρει μεγαλύτερο και καλύτερο τρακτέρ». Ο νεαρός ανέφερε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα και χρησιμοποίησε τη λέξη «τσιγκλούσε» για να περιγράψει πώς το θύμα, στη διαδρομή της επιστροφής από το αναψυκτήριο του χωριού το μοιραίο βράδυ, δεν σταματούσε να του λέει διάφορα πράγματα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο νεαρός δεν είχε μιλήσει ποτέ στους γονείς του για την οργή που του προκαλούσαν κάποια κοροϊδευτικά σχόλια φίλων και συμμαθητών του εις βάρος του και εις βάρος της οικογένειάς του.

Η Δικαιοσύνη

Σημειώνεται ότι ο νεαρός κατηγορούμενος μετά την απολογία του για τη δολοφονία του φίλου του αφέθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, Συγκεκριμένα, οι δικαστικοί λειτουργοί του επέβαλαν τους παρακάτω όρους:
• Ανάθεση υπεύθυνης επιμέλειας στους γονείς.
• Παρακολούθηση από ψυχολόγο κρατικού ή ιδιωτικού ιδρύματος.
• Απαγόρευση μετάβασης και διαμονής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, που αποτελεί τον τόπο καταγωγής του και τέλεσης του εγκλήματος.
Ο 14χρονος, ο οποίος παραδόθηκε στους γονείς του, απολογήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες στην ανακρίτρια. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε σε περιστατικό bullying που δέχτηκε από τον φίλο του, ο οποίος, μαζί με άλλα παιδιά, τον κορόιδευε για το βάρος του, ωστόσο φέρεται να εμφανίστηκε μετανοημένος και να συνειδητοποιεί σιγά-σιγά το πραγματικό μέγεθος της πράξης του. Ο δικηγόρος Θόδωρος Σιμόπουλος δήλωσε ότι υποβλήθηκε αίτημα ορισμού πραγματογνώμονα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, ζητώντας χαρακτηριστικά «να δούμε τι ώθησε αυτό το παιδί να κάνει αυτή την ενέργεια που είναι πρωτοφανής».

Γ. Πανούσης: Υπήρχε προδιάθεση

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, αφού χαρακτήρισε το περιστατικό «ασυνήθιστο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα έγκλημα», απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προκλήθηκε λόγω bullying, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία σχέση, οποιαδήποτε, μεταξύ μαθητών διένεξη, επιθετικότητα, τσαμπουκάς, ποιος έχει το πάνω χέρι, σφαλιάρα, ό,τι θέλετε, με το να πάρεις ένα κουζινομάχαιρο και να πας να κόψεις την καρωτίδα κάποιου, καμία σχέση». Ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι μια τέτοια πράξη «θέλει μια ψυχική προδιάθεση, ότι μπορώ να το κάνω, θέλω να το κάνω και ταυτόχρονα ότι ξέρω να το κάνω. […] Εδώ έχουμε ένα παιδί, το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού. Τι σχέση έχει τώρα αυτό με τον εκφοβισμό τον σχολικό; Καμία».