Νέο τοπίο στα σχολεία της χώρας - Free Sunday
Νέο τοπίο στα σχολεία της χώρας

Νέο τοπίο στα σχολεία της χώρας

Κατά τα φαινόμενα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετά την, κατά το μάλλον ή ήττον, επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχει πάρει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που έχει προκύψει από τις προτάσεις Λιάκου και Γαβρόγλου, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μείζονες αλλαγές στο γυμνάσιο

Δεδομένου ότι οι προτάσεις των ειδικών έχουν ως ένα από τα κεντρικά τους ζητήματα τη μετατροπή του γυμνασίου σε τετραετές, από τριετές που είναι σήμερα (και το λύκειο θα γίνει διετές), φέτος προωθούνται σε αυτό μείζονες αλλαγές: Το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει ελαφρυνθεί κατά τρεις ώρες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, σε ενισχυτική διδασκαλία ή ομίλους ενδιαφερόντων ή προγράμματα περιβαλλοντικά κ.λπ.

Παράλληλα, το διδακτικό έτος χωρίζεται σε τετράμηνα αντί σε τρίμηνα. Έτσι, όπως σημειώνει το υπουργείο, τα υποχρεωτικά ωριαία διαγωνίσματα θα διενεργούνται με μεγαλύτερη άνεση, εφόσον διπλασιάζεται το διαθέσιμο χρονικό διάστημα (το 1ο τετράμηνο έως 20 Ιανουαρίου και το 2ο έως 31 Μαΐου), ενώ οι εκπαιδευτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ιδίως στο 1ο τετράμηνο, ώστε να σχηματίσουν εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με την επίδοση των μαθητών τους. Ταυτόχρονα, στο 2ο τετράμηνο οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επιλέξουν αντί διαγωνίσματος την ανάθεση μιας συνθετικής-δημιουργικής εργασίας.

Όσον αφορά τις προαγωγικές τελικές εξετάσεις, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του σχολικού έτους περιορίζονται από δώδεκα-δεκατέσσερα σε τέσσερα: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, γίνεται εφικτή η παράταση των μαθημάτων έως τις 31 Μαΐου.

Ενισχυτική διδασκαλία και ΕΠΑΛ

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι η ενισχυτική διδασκαλία επεκτείνεται και μετά τη λήξη του έτους, καθώς το σχολείο θα προσφέρει τον Ιούνιο εντατικά μαθήματα σε όσους μαθητές και μαθήτριες δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα, και στη συνέχεια θα εξετάζονται στα τέλη Ιουνίου. Στόχος είναι το σχολείο να υποστηρίζει τους μαθητές που δεν πέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να μην τους υποχρεώνει να καταφύγουν σε φροντιστήρια ή, αν δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, να μελετήσουν χωρίς κάποια βοήθεια για τις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, καθιερώνεται η Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σχολική μονάδα θα πραγματοποιείται από ειδικούς, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας, αναλυτική ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης που προσφέρονται μετά το γυμνάσιο, καθώς και σχετικές βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης.

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, από φέτος αποκτούν νέα δομή, με την οποία αποφεύγεται η πρόωρη ειδίκευση και, σύμφωνα με το υπουργείο, «εξασφαλίζεται η παροχή στέρεων γενικών και τεχνολογικών γνώσεων και δημιουργείται ένα ενιαίο μοντέλο επαγγελματικού σχολείου, ώστε να παρέχονται περισσότερες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές διέξοδοι στους αποφοίτους». Η νέα δομή προβλέπει ότι στην Α΄ τάξη θα υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα, στη Β΄ τάξη θα υπάρχει διαχωρισμός σε τομείς τεχνικο-επαγγελματικών σπουδών και στη Γ΄ τάξη θα πραγματοποιείται διαχωρισμός των τομέων σπουδών σε επιμέρους ειδικότητες. Στους αποφοίτους θα χορηγείται απολυτήριο λυκείου ισότιμο του Γενικού Λυκείου και επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, ενώ πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνίζονται για θέσεις σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, στρατιωτικές σχολές, σχολές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού, μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων, με ειδικό ποσοστό θέσεων, καθώς και τη δυνατότητα να εισάγονται σε σχολές και τμήματα των πανεπιστημίων με ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.

Λιγότερες αντιδράσεις για την έναρξη της χρονιάς

Πιο πάνω αναφέρθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας φάνηκε να κερδίζει το πρώτο στοίχημα της χρονιάς που δεν ήταν άλλο από την κατά το δυνατόν ομαλή και χωρίς προβλήματα έναρξη του σχολικού έτους. Ακόμα κι αν κανείς θεωρήσει υπερβολικές τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών σε γενικές γραμμές παραδέχτηκαν ότι η φετινή εικόνα κατά τις πρώτες ημέρες έναρξης των σχολείων είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν των προηγούμενων ετών: και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ παραδέχτηκαν ότι τα λειτουργικά κενά στα δημόσια σχολεία ήταν περιορισμένα και τα βιβλία μοιράστηκαν στους μαθητές.

Φυσικά, τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι για να πετύχει αυτή την εικόνα ακολούθησε την τακτική της μείωσης των διδακτικών ωρών, ιδίως στα δημοτικά σχολεία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερους αναπληρωτές, και συγκεντρώνουν στοιχεία από τις τοπικές ενώσεις τους για τα πραγματικά κενά στα σχολεία, τα οποία και θα δημοσιοποιήσουν σύντομα.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «τα σχολεία μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω έναν χαιρετισμό προς όλους, τα παιδιά, τους δασκάλους, τους γονείς, και να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όλα τα δυνατά βήματα ώστε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στον στόχο για ένα σχολείο που είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας», ενώ, απαντώντας στις αιτιάσεις των εκπαιδευτικών για «τρικ», υπογράμμισε ότι «δεν εξοικονομήσαμε ώρες αλλά αυξήσαμε τις ώρες, διότι σε όλη την Ελλάδα πια θα υπάρχει ένα σχολείο ενιαίου τύπου. Όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στα αστικά κέντρα, θα έχουν μαθήματα καλλιτεχνικά, αγγλικά, πληροφορική, θεατρική αγωγή από την Α΄ δημοτικού. Οι όποιες επιλογές έγιναν όχι για να υπάρξει μείωση των ωρών και εξοικονόμηση χρημάτων αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Το επτάωρο κάθε μέρα σε ορισμένα σχολεία της χώρας, στο 1/3 των δημοτικών, είχε κατά τη γνώμη μας αρνητική επίπτωση».

Η ηγεσία του υπουργείου έλαβε τα εύσημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας και ενημερώθηκε για την έναρξη του σχολικού έτους, λέγοντας στο τέλος ότι βαθμολογεί με «άριστα 20» το υπουργείο.

Το Ωραιόκαστρο ανάβει φωτιές

Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά προσφύγων να φοιτούν στα ελληνικά σχολεία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών στα δημοτικά σχολεία του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και «έβαλε φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου, 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν να δεχτούν παιδιά προσφύγων στα σχολεία, απειλώντας μάλιστα με καταλήψεις των κτιρίων. Παράλληλα, στη δημοσιότητα έχουν έρθει βίντεο που εμφανίζουν τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου εμμέσως να παρακινεί τους πολίτες σε πράξεις βίας, ώστε να μην μπουν παιδιά προσφύγων στα σχολεία της περιοχής, επικαλούμενος λόγους υγείας αλλά και θρησκευτικών διαφορών.

Φίλης: Προκατάληψη

Οι αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο προκάλεσαν την έντονη κριτική του υπουργού Παιδείας, ο οποίος δήλωσε στον Real FM ότι «ευτυχώς, είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά, ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών. Θέλω να πω ότι το πρόγραμμα του υπουργείου είναι τα νέα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, το απόγευμα να πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής, έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα, και σταδιακά να περάσουν, μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά, στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά. Επίσης, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως κράτος, και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Άρα δεν υπάρχει καμία, μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη». Ωστόσο, ο κ. Φίλης σήκωσε τους τόνους σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, όπου κάλεσε «τα πολιτικά κόμματα, που επί παντός επιστητού ανακοινώνουμε κάτι κάθε μέρα, να μιλήσουν και γι’ αυτό (σ.σ.: για το Ωραιόκαστρο), και περιμένω τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, όπως η ΝΔ, να πάρουν θέση, πολλώ δε μάλλον που ο δήμαρχος, που έχει δημιουργήσει και το πρόβλημα μαζί με μια ομάδα εκεί στο Ωραιόκαστρο, ανήκει και στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ».

Παραιτήσεις, προκαταρκτική έρευνα και...

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου, Αθανάσιος Τσολακίδης, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, αναφέροντας σε επιστολή του ότι «βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί ούτε προσωπικά ούτε μέσω της Ένωσης για το εν λόγω θέμα».

Παράλληλα, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ωραιόκαστρο προκάλεσε και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους. Η αντίδραση κάποιων συλλόγων γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με τη στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

...πολιτικές κόντρες

Το Ωραιόκαστρο προκαλεί παρενέργειες και στην πολιτική ζωή του τόπου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν καταδίκασε τις ξενοφοβικές τάσεις, αναφερόμενος σε δήλωση που είχε κάνει ο Βασίλης Κικίλιας. «Δεν βρήκε ούτε μια λέξη πολιτικής καταδίκης για τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, παρ’ ότι έχουν ήδη γίνει αντικείμενο παρέμβασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι τόσο δύσκολο για τη ΝΔ να μιλήσει για τήρηση της νομιμότητας και να καταδικάσει ξενοφοβικές στάσεις και προτροπές σε άσκηση βίας;» σημείωνε ακόμη η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι περιμένει κάποια πιο σαφή πρόταση από την αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, πέρα από μια απλή παράθεση αφηρημένων προσδιορισμών.
Από την πλευρά της, η ΝΔ κάλεσε να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τους «παραμορφωτικούς φακούς προπαγάνδας», σημειώνοντας ότι «όταν διαβάζουν στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις της ΝΔ, να βγάζουν τους παραμορφωτικούς φακούς προπαγάνδας που φορούν».

Όσον αφορά τον κ. Κικίλια, στην ανακοίνωσή του τόνιζε ότι το ζήτημα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική πραγματικότητα είναι «πολύ κρίσιμο, πολύπλοκο και πιεστικό», σημειώνοντας ότι το θέμα γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο όταν αφορά παιδιά και την εκπαίδευσή τους. Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα και ανέφερε ότι «είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος που επικρατεί στους καταυλισμούς και πλέον σε πολλά σχολεία μας».