Σε αναζήτηση νέου και δίκαιου συστήματος προσλήψεων - Free Sunday
Σε αναζήτηση νέου και δίκαιου συστήματος προσλήψεων

Σε αναζήτηση νέου και δίκαιου συστήματος προσλήψεων

Στόχος εντός του τρέχοντος έτους να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός προκειμένου να καλυφθούν τα χρόνια κενά στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι καλά γνωρίζοντες χαρακτηρίζουν το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο και αυτό γιατί οι μόνιμοι διορισμοί θα πρέπει να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί που ήδη εργάζονται ως αναπληρωτές θα προσληφθούν με διαφορετικό σύστημα σε σχέση με τους νέους αποφοίτους. Για παράδειγμα, οι αναπληρωτές θα έχουν επιπλέον μόρια λόγω της προϋπηρεσίας τους, την οποία «αναγνωρίζει» και ο υπουργός Παιδείας.

«Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γαβρόγλου. Από το υπουργείο Παιδείας, πάντως, έχει διευκρινιστεί ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο σύστημα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί. Αυτό θα γίνει μετά από διάλογο με τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών το επόμενο διάστημα, ενώ θα έχει προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη για τον τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων αυτών, που θα αφορούν τα έτη 2018-2020.

Χωρίς διορισμούς στην εκπαίδευση από το 2009

Από το 2009 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση, ενώ την ίδια χρονική περίοδο συνταξιοδοτήθηκαν 30.000 εκπαιδευτικοί. Ειδικά το 2016 στον χώρο της παιδείας καταγράφηκαν 2.300 αποχωρήσεις. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς με τους οποίους επικοινώνησε η FS, δεδομένης της αδιοριστίας από το 2008, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει εκπαιδευτικούς επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που είτε έχουν δικαιωθεί δικαστικά είτε περιμένουν την έκδοση σχετικής απόφασης για να κατοχυρώσουν δικαίωμα διορισμού αλλά και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που προτάσσουν την προϋπηρεσία. Πηγές του υπουργείου, πάντως, αναφέρουν ότι μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν γίνεται να μη συμπεριληφθεί στο νέο σύστημα διορισμών η διαδικασία διορισμού υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, όπως επίσης και η μοριοδότηση από προϋπηρεσία και τυπικά προσόντα.

Όχι στη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ

Την αντίθεσή της στη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ). Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι «πάγια θέση της ΠΕΑΔ, αφού τα μέλη της είναι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές που έχουν υπηρετήσει σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών σε δημόσια σχολεία ως βασική προϋπόθεση κατοχύρωσης εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η προϋπηρεσία αυτή, είτε αποκτήθηκε μετά από επιτυχία ΑΣΕΠ είτε όχι, αποτελεί μορφωτικό και παιδαγωγικό κεφάλαιο».

Η κυβέρνηση δρα χωρίς στόχευση

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με τις εξαγγελθείσες προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό κατέθεσαν η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές τομεάρχες. Όπως αναφέρουν, «η κυβέρνηση εξαγγέλλει προσλήψεις χωρίς να παρουσιάζει τις παραμέτρους του σχεδιασμού. Δεν ακούσαμε λέξη για το πλήθος των λειτουργικών και των οργανικών κενών προς κάλυψη. Δεν ακούσαμε λέξη ως προς τις προτεραιότητες που θα δοθούν ανά βαθμίδα και ειδικότητα και για τους πόρους από τους οποίους θα καλυφθούν οι προσλήψεις. Περαιτέρω, άγνωστο παραμένει αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει λάβει υπόψη τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολεία της χώρας, καθώς εκπαιδευτικοί “φαντάσματα” εμφανίζονται για μία ή δύο ώρες την ημέρα, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δημιουργώντας στην ουσία οιονεί κενά που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». Η ανακοίνωση κάνει λόγο και για «πάγια τακτική της κυβέρνησης να δρα χωρίς στόχευση και χωρίς πρότερη διερεύνηση αναγκών σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς γύρω από τον κυβερνητικό προγραμματισμό και στον τομέα της παιδείας».

Αντίδραση πανικού από την πλευρά της ΝΔ χαρακτήρισε την ανακοίνωση η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Οφείλουν έστω και με καθυστέρηση να απολογηθούν, γιατί επί δικής τους διακυβέρνησης αποφάσισαν να απολύσουν 2.122 εκπαιδευτικούς και 1.500 σχολικούς φύλακες» τονίζεται στη σχετική απάντηση.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2017 – Τι αλλάζει

Με πιθανότερη ημερομηνία την 6η Ιουνίου θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι η πρώτη φορά που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο και εφόσον έχουν προηγηθεί οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς κάποιοι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι οι μαθητές θα αγνοήσουν τις ενδοσχολικές, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι αν οι μαθητές ρίξουν το βάρος τους στις ενδοσχολικές, ίσως περιοριστεί το άγχος τους για τις πανελλαδικές. Η αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές θα συμπληρωθεί από τους υποψηφίους τον επόμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο πεδία θα εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε επιστημονικού πεδίου θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Επιπλέον, από φέτος διευρύνονται και οι επιλογές των υποψηφίων, καθώς κάποια τμήματα θα συμπεριληφθούν σε πάνω από ένα επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα, στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) προστέθηκαν τα τμήματα ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, στο δεύτερο πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες)13 τμήματα, μεταξύ των οποίων Πληροφορικής και Στατιστικής, και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) 22 τμήματα, όπως Χημείας και Περιβάλλοντος. Επιπλέον, τέσσερα τμήματα Θεάτρου καθώς και το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης προστίθενται στο τέταρτο πεδίο (Επιστήμες της Εκπαίδευσης), ενώ στο πέμπτο πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) εντάχθηκαν τα τμήματα Θεάτρου, τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και τα ΤΕΙ Ηλεκτρονικών Μηχανικών.