Ξέρεις από πού βγήκε η φράση «αυγά σου καθαρίζουνε»; - Free Sunday
Ξέρεις από πού βγήκε η φράση «αυγά σου καθαρίζουνε»;

Ξέρεις από πού βγήκε η φράση «αυγά σου καθαρίζουνε»;

 

Μια φορά το χρόνο οι Ρωμαία γιόρταζαν –για να τιμήσουν τη θεά Αφροδίτη και το θεό Διόνυσο- με ένα πολύ τρελό και παράξενο τρόπο: Κάθε 15 Μαΐου έβγαινε ο κόσμος στις πλατείες και άρχιζε τον «πετροπόλεμο» με αυγά μελάτα.

Χιλιάδες αυγά ξοδεύονταν εκείνη την ημέρα και ο κόσμος γελούσε ξέφρενα. Τα γέλια αυτά εξακολουθούσαν για εβδομάδες ολόκληρες. Στη γιορτή αυτή δεν έπαιρναν μέρος μονάχα οι απλοί πολίτες αλλά και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, στρατηγοί, άρχοντες, Ρωμαίες δέσποινες ακόμη και αυτοκράτορες, π.χ. ο αυγοπόλεμος ήταν από τις μεγάλες αδυναμίες του Νέρωνα, που πετούσε αυγά στους στρατιωτικούς και τους ακόλουθους των ανακτόρων του χωρίς καν να είναι η μέρα της γιορτής.

Στο Βυζάντιο φαίνεται, πως η γιορτή έγινε της μόδας, για πολύ λίγο διάστημα όμως. Σε πολλά Βυζαντινά κείμενα αναφέρεται συχνά, αλλά όχι αναλυτικά. Έτσι από το περίεργο αυτό έθιμο –που η αιτία του χάνεται στα βάθη των αιώνων- έμεινε η φράση «αυγά σου καθαρίζουνε;». Τη λέμε, δε, όταν βλέπουμε κάποιον να γελά χωρίς λόγο και αφορμή.