Ίλιγγος στην Ιταλία: Στα 17 δισ. ευρώ η διάσωση των τραπεζών του Βένετο - Free Sunday
Ίλιγγος στην Ιταλία: Στα 17 δισ. ευρώ η διάσωση των τραπεζών του Βένετο

Ίλιγγος στην Ιταλία: Στα 17 δισ. ευρώ η διάσωση των τραπεζών του Βένετο

Το κλείσιμο 600 υποκαταστημάτων και την εθελούσια έξοδο 3.900 εργαζομένων στις τράπεζες Banco Popolare di Vicenza και Veneto Banca σχεδιάζει η Intesa Sanpaolo, μετά την εξαγορά των «καλών στοιχείων» των δύο τραπεζών του Βένετο.

Η εκκαθάριση των δύο περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ξεκίνησε χθες, με το πακέτο διάσωσης να ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ.

Η κατάρρευσή τους, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, αποδίδεται στη χρόνια κακοδιαχείριση αλλά και στην ελλιπή χρηματοδότηση από την αγορά.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση προχώρησε στην εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου διάσωσής τους, σύμφωνα με το οποίο τα «καλά στοιχεία» θα δοθούν στην Intesa Sanpaolo.

To δημόσιο θα καταβάλλει 5,2 δισ. ευρώ στην ιταλική τράπεζα, προκειμένου να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, ενώ θα παραχωρήσει επιπλέον εγγυήσεις ύψους, 12 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intesa Sanpaolo διαθέτει, αυτή τη στιγμή, τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.