Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» η Βενεζουέλα - Free Sunday
Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» η Βενεζουέλα

Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» η Βενεζουέλα

Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», κήρυξε την Βενεζουέλα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors καθώς η χώρα δεν κατέβαλε το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της και αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του

Η απόφαση του S&P έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Σε δήλωση του, μετά την συνάντηση στην οποία παρέστησαν περίπου 300 επενδυτές ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, απέδωσε τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας στις κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές 414 πιστωτές, ή το 91% εξ όσων διακρατούν δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προέδρου Μαδούρο, όμως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι κανένας από τους ξένους ομολογιούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα δεν σκόπευε να πάει στο Καράκας.

Η Βενεζουέλα θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισεκ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.

«Υπολογίζουν στο ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση (πληρωμών). Ποτέ! Στάση πληρωμών δεν θα γίνει ποτέ στη Βενεζουέλα, τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε όλο το χρέος», είχε πει προχθες Κυριακή ο πρόεδρος Μαδούρο.

Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν καταστήσει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι περιμένουν η Βενεζουέλα να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς κρίνουν ότι τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα δεν επαρκούν, και προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα απέκλειε την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.Πολλά είδη τροφίμων και φαρμάκων έχουν εξαφανιστεί ελλείψει εισαγωγών, προκαλώντας τεράστια δυσαρέσκεια που η αντιπολίτευση προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει ξεκινώντας κινητοποιήσεις την άνοιξη που όμως εκτραχύνθηκαν και οδήγησαν στο ξέσπασμα σχεδόν καθημερινών βίαιων επεισοδίων για μήνες—με απολογισμό 125 νεκρούς.Ο Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνει ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα, δύο συμμάχους στους οποίους η Βενεζουέλα οφείλει αντίστοιχα 8 και 28 δισεκ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κλείστηκε μια συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους τριών δισεκ. δολαρίων.