Ισόβια στον Μλάντιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και τον βομβαρδισμό του Σεράγεβο - Free Sunday
Ισόβια στον Μλάντιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και τον βομβαρδισμό του Σεράγεβο

Ισόβια στον Μλάντιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και τον βομβαρδισμό του Σεράγεβο

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στο στρατηγό των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την σφαγή 7.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα και για την εντολή για τον βομβαρδισμό του Σαράγεβο.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία και την καταστροφή του πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας ο Μλάντιτς άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από τη δικαστική αίθουσα.

Ο Μλάντιτς διέφευγε για αρκετά χρόνια, μέχρι που συνελήφθη από ειδικές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας τον Μάιο του 2011. Ένα έτος αργότερα, το Μάιο του 2012, ξεκίνησε η δίκη του στη Χάγη με τις κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (1992-1995), στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια, ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, 74 ετών εξακολουθεί να διχάζει τη Βοσνία.