Σίνθια Νίξον: Για τη Νέα Υόρκη με αγάπη - Free Sunday
Σίνθια Νίξον: Για τη Νέα Υόρκη με αγάπη

Σίνθια Νίξον: Για τη Νέα Υόρκη με αγάπη

Την υποψηφιότητά της για κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες η ηθοποιός Σίνθια Νίξον, γνωστή κυρίως από τον ρόλο της ως Μιράντα Χομπς στην τηλεοπτική σειρά «Sex and the City».

Στα χνάρια του πρώην ηθοποιού Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που διετέλεσε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας από το 2003 έως το 2011, η Νίξον έχει πολύ περισσότερα να δείξει και να κάνει από τον γνωστό «εξολοθρευτή». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να διακωμωδήσουν την υποψηφιότητα της Νίξον, κυρίως από το στρατόπεδο του βασικού της πολιτικού αντίπαλου, του Άντριου Κουόμο, νυν κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Τη χαρακτήρισαν ηθοποιό β΄ διαλογής, έως και «ανίκανη λεσβία», για να ξεσηκώσουν κύμα αντιδράσεων υπέρ της. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ποιος είναι ικανός και ποια είναι τα προσόντα που δεν έχει λ.χ. η Νίξον για να διοικήσει μια Πολιτεία όπως η πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός.

Το βιογραφικό της Νίξον δεν περιλαμβάνει ακριβοπληρωμένες σπουδές σε πανεπιστήμια της Βοστώνης, αποδεικνύει ωστόσο ότι είναι μια γυναίκα σύγχρονη, εκπαιδευμένη στην ανάληψη πολλών ρόλων και συνηθισμένη να εργάζεται σκληρά για να κερδίζει αυτό που θέλει. Δεν είναι κληρονόμος περιουσίας ή ενός ισχυρού ονόματος, δεν είναι διαπλεκόμενη και δεν έχει σχέση με τις «big business» των Αμερικανών. Στις ΗΠΑ του Τραμπ, η ύπαρξη της Νίξον ίσως και να είναι προτέρημα στην πολιτική σκηνή.

Στους δρόμους του Μπρόντγουεϊ

Η 51χρονη Σίνθια Νίξον γεννήθηκε στο Μανχάταν και έζησε στη Νέα Υόρκη όλη της τη ζωή. Από έξι ετών μεγάλωσε με τη μητέρα της, την οποία αγαπούσε και σεβόταν βαθιά. Ελλείψει χρημάτων, η Νίξον εκπαιδεύτηκε σε δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης και όταν εισήχθη στο ακριβό Κολέγιο Μπάρναρντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, έπρεπε να εργάζεται για να πληρώνει τα δίδακτρά της. Η πρώτη της δουλειά ήταν στο πλατό μιας τηλεοπτικής εκπομπής όπου εργαζόταν η μητέρα της και κάπως έτσι άνοιξε σταδιακά ο δρόμος της υποκριτικής.

Οι σπουδές της Νίξον στον τομέα των τεχνών ενίσχυσαν το ταλέντο της και το 1984 συμμετείχε σε δύο θεατρικές παραγωγές του Μπρόντγουεϊ, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην αριστουργηματική ταινία «Αμαντέους», υποδυόμενη την πονηρή ερωμένη του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η θεατρική πορεία της Νίξον συνεχίστηκε με σημαντικές παραστάσεις, ώσπου το 1994 τέθηκε υποψήφια για το θεατρικό βραβείο Tony, το οποίο τελικά κέρδισε το 2006 και το 2017, έπειτα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες της στις παραστάσεις «Rabbit Hole» και «The little foxes» αντίστοιχα. Η αναγνωρισιμότητα της Νίξον απογειώθηκε με τη συμμετοχή της στην επιτυχημένη σειρά «Sex and the City». Από το 1998 έως και το 2004 ο ρόλος της ως Μιράντα Χομπς της χάρισε πολλές υποψηφιότητες για βραβείο ΕΜΜΥ και την κατέστησε διάσημη σχεδόν σε όλη την υφήλιο.

Από το 1988 έως το 2003 είχε σχέση με τον Ντάνι Μόουζες, δάσκαλο σε δημοτικό σχολείο, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Το 2002 η Νίξον γνώρισε την Κριστίν Μαρινόνι, τη γυναίκα την οποία παντρεύτηκε το 2009 και με τη βοήθεια της οποίας αποκάλυψε την άλλη πλευρά της σεξουαλικής της ταυτότητας. Το γεγονός αυτό την οδήγησε στο να γίνει υπέρμαχος των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας και μάλιστα να κερδίσει βραβείο για το έργο της από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Στις κοινωνικές της δράσεις περιλαμβάνεται το έργο της υπέρ της δημόσιας παιδείας – είναι υπεύθυνη της Συμμαχίας για Ποιοτική Δημόσια Εκπαίδευση στη Νέα Υόρκη. Τα παιδιά της μάλιστα φοιτούν σε δημόσιο σχολείο. Μεταξύ άλλων, είναι χορηγός σε πολλές οργανώσεις που μάχονται για την υγεία των γυναικών. Το 2006 η Νίξον διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος. Έπειτα από θεραπεία, το 2008 ανακοίνωσε ότι απαλλάχθηκε από την επάρατη νόσο.

Προεκλογική καμπάνια

Στις 19 Μαρτίου ανακοίνωσε μέσω Twitter την υποψηφιότητά της και κατά την πρώτη της δημόσια ομιλία στο Μπρούκλιν κατήγγειλε τον νυν κυβερνήτη της Πολιτείας Άντριου Κουόμο για διαφθορά και αδιαφορία απέναντι σε θέματα καθημερινότητας που δυσκολεύουν και φτωχοποιούν τους πολίτες. Η Νίξον χαρακτήρισε τον εαυτό της «outsider» και προσπάθησε να αναδείξει την προσωπική της πορεία ως ανθρώπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, εκπαιδεύτηκε σε δημόσια σχολεία και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νεοϋορκέζοι μεσαίας και κατώτερης τάξης, αφού τα έχει βιώσει και η ίδια.

Σε άρθρο των «New York Times» αναφέρεται πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση μόλις τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς ψηφοφόρους γνωρίζουν οτιδήποτε για τη Σίνθια Νίξον, ενώ ο αντίπαλός της, Κουόμο, προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δεν είναι πλέον το πιο αξιόπιστο εργαλείο όσον αφορά το αποτέλεσμα μιας εκλογικής μάχης. Οι «New York Times» θεωρούν ότι, παρά τη δημοφιλία της, η Νίξον έχει να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο αντίπαλο, καθώς ο Κουόμο έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων κερδίζοντας τις ψήφους της LGBT κοινότητας, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στη Νέα Υόρκη και να νομιμοποιήσει την πληρωμένη γονική άδεια για όλους τους εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά, η αναγνωρισιμότητα της Νίξον είναι ο φόβος και ο τρόμος για τους πολιτικούς της αντιπάλους, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ηθοποιοί που διεκδίκησαν δημόσιο αξίωμα στις ΗΠΑ τελικά τα κατάφεραν.

Η Νίξον προς το παρόν έχει γίνει στόχος λάσπης και διακωμώδησης λόγω επαγγέλματος. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του νυν κυβερνήτη «ελπίζω η Αντζελίνα Τζολί, ο Μπραντ Πιτ ή ο Μπίλι Τζόελ να μην μπουν κι αυτοί στη μάχη». Αυτό το «πολιτικό bullying» που δέχεται δεν αποκλείεται να γυρίσει υπέρ της, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη των κοινωνικών ανισοτήτων, που έχει το πιο ετερόκλητο κοινό ψηφοφόρων.