Δεκάδες νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε σιίτες στην Καμπούλ - Free Sunday
Δεκάδες νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε σιίτες στην Καμπούλ

Δεκάδες νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε σιίτες στην Καμπούλ

Σε 60 υπολογίζονται τα θύματα της επίθεσης που έκανε χθες Κυριακή στην Καμπούλ βομβιστής καμικάζι σε κέντρο έκδοσης ταυτοτήτων κι εγγραφής των ψηφοφόρων στους καταλόγους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Αλλα 120 άτομα τραυματίστηκαν απο την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Τα θύματα ήταν πολίτες, σιίτες μειονότητας των Χαζάρων, στην πλειονότητά τους,
Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος το πρωί, ενώ βρισκόταν μέσα στο μεγάλο πλήθος που περίμενε για να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τουλάχιστον 21 γυναίκες και πέντε παιδιά, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας· ενώ 47 γυναίκες και δεκαέξι παιδιά συγκαταλέγονται στους τραυματίες.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν αμέσως ότι δεν είχαν «καμιά σχέση» με την επίθεση της Κυριακής, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ευθύνη ανήκε στο ΙΚ, το οποίο λίγο αργότερα πράγματι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του οργάνου προπαγάνδας του, του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ.

Αυτή ήταν η τρίτη επίθεσης σε κέντρο εγγραφής των ψηφοφόρων αφού την προηγούμενη Παρασκευή, μια ρουκέτα χτύπησε ένα στην Μπάντγις (βόρεια), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας από τους αστυνομικούς που το φρουρούσαν και να τραυματιστεί άλλος ένας ενώ την Τρίτη, τρία στελέχη της εκλογικής επιτροπής και δύο αστυνομικοί απήχθησαν στην επαρχία Γορ, πριν απελευθερωθούν 48 ώρες αργότερα έπειτα από προσπάθειες προεστών.

Η πιο πρόσφατη επίθεση -την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ στην αφγανική πρωτεύουσα -είχε διαπραχθεί την πρώτη ημέρα του περσικού νέου έτους, την 21η Μαρτίου, με πάνω από τριάντα νεκρούς και 70 τραυματίες.