Πιάσε με, αν μπορείς - Free Sunday
Πιάσε με, αν μπορείς
Η 26χρονη Ρωσίδα που κορόιδεψε την ελίτ της Νέας Υόρκης.

Πιάσε με, αν μπορείς

Μοιάζει με χολιγουντιανό σενάριο, αλλά δεν είναι. Η 26χρονη Άννα Σορόκιν κατόρθωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα να κοροϊδέψει πλούσιους και κοσμικούς της Νέας Υόρκης και να υποκλέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Η ιστορία της έχει ομοιότητες με την ταινία «Πιάσε με αν μπορείς» με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και τον Τομ Χανκς, μόνο που το τέλος δεν τη δικαιώνει.

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε από τη διάσημη παραγωγό Σόντα Ράιμς, δημιουργό των σίριαλ «Grey’s Anatomy», «Scandal» και «How to get away with murder», πως η ιστορία της Άννας Σορόκιν, που προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού το 2017, πρόκειται να γυριστεί σε σειρά για λογαριασμό του Netflix. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα και οι Έλληνες συνδρομητές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την περίεργη αυτή προσωπικότητα, την οποία θα ενσαρκώσει είτε η Τζένιφερ Λόρενς είτε η Μάργκοτ Ρόμπι.

Από τη Ρωσία με αγάπη

Η δαιμόνια Άννα Σορόκιν γεννήθηκε στη Ρωσία σε μια πάμφτωχη οικογένεια. Μετανάστευσαν όλοι μαζί στη Γερμανία και κάπως έτσι άλλαξε η ζωή τους. Η Άννα σπούδασε σχέδιο μόδας, ενώ από μικρή είχε εμμονή με την κοσμική ζωή και τα φώτα της δημοσιότητας. Οι σπουδές της την οδήγησαν στο Λονδίνο και στη διάσημη σχολή τεχνών Saint Martins. Έτσι, άρχισε να κάνει πρακτική στο περιοδικό μόδας «Purple» και βρέθηκε καλεσμένη ως δημοσιογράφος σε κάποια από τα σημαντικότερα events του κόσμου, όπως οι Eβδομάδες Μόδας του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

Η Άννα Σορόκιν ήθελε πάση θυσία να γίνει πλούσια, να ζει μέσα στην πολυτέλεια, αλλά δεν μπορούσε να περιμένει. Αποφάσισε, λοιπόν, να υποδυθεί έναν ρόλο, προκειμένου να ζήσει το όνειρό της.

Στα τέλη του 2016 βρέθηκε στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Εκεί έκλεισε ένα ακριβό δωμάτιο σε ένα νέο ξενοδοχείο πείθοντας τον μάνατζερ ότι είναι γόνος πλούσιας οικογένειας από τη Γερμανία ονόματι Ντέλβεϊ και ότι ο σκοπός του ταξιδιού της ήταν να νοικιάσει ένα τριώροφο κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο, προκειμένου να στεγάσει την επιχείρησή της, το Ίδρυμα Άννα Ντέλβεϊ. Το ξενοδοχείο δεν μπήκε στον κόπο να διασταυρώσει τα στοιχεία, έκλεισε ένα δωμάτιο για έναν μήνα, η Σορόκιν έδωσε 100 δολάρια πουρμπουάρ στον μάνατζερ και αυτό ήταν. Η 26χρονη χρέωνε καθημερινά ακριβά γεύματα και υπηρεσίες στο δωμάτιο δίνοντας φουσκωμένα πουρμπουάρ στους εργαζόμενους –με αυτόν τον τρόπο όλοι νόμιζαν ότι έχει τεράστια περιουσία και σιωπούσαν– και ζούσε τη ζωή που ήθελε. Όπως ανέφερε η ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου, είχε κλείσει μια σουίτα για έναν μήνα, μοίραζε αφειδώς χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων σε όλους τους εργαζόμενους και υποδυόταν την πάμπλουτη κληρονόμο τόσο καλά, που ήταν αδύνατο να γίνει αντιληπτή από τους κοσμικούς και πλούσιους Νεοϋορκέζους που σύχναζαν στο Σόχο.

Βασίλισσα του Σόχο

Σύντομα η Σορόκιν άρχισε να λαμβάνει προσκλήσεις για πριβέ πάρτι και εκδηλώσεις χρηματιστών, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και πολλών άλλων που είχαν «φάει» το παραμύθι ότι η οικογένειά της ήταν σαν Ευρωπαίοι βασιλιάδες, πλούσιοι, διάσημοι και αρεστοί σε όλους. Το περιοδικό «New York» δημοσίευσε πολλές ιστορίες ανθρώπων που εξαπατήθηκαν από τη Σορόκιν, όπως ένας πλούσιος συλλέκτης έργων τέχνης, τον οποίο έπεισε να της πληρώσει τα έξοδα για ένα ταξίδι στην Μπιενάλε της Βενετίας, όπου πήγαν μαζί. Εκείνος νόμιζε ότι επειδή ήταν πολύ πλούσια δεν έδινε σημασία στα χρήματα, έτσι της κάλυψε τα έξοδα και περίμενε ότι κάποια στιγμή θα τον αποζημίωνε. Μάταια όμως. Την ίδια τύχη είχε και η υπεύθυνη φωτογραφίας του περιοδικού «Vanity Fair» –μέχρι εκεί έφτασε η χάρη της–, η οποία βρέθηκε να χρωστάει χιλιάδες δολάρια σε πολυτελές θέρετρο του Μαρακές στο οποίο είχαν πάει μαζί με τη Σορόκιν: η τελευταία επέμενε να ζήσουν κάθε πολυτέλεια, μόνο που την τελευταία στιγμή η δήθεν χρυσή πιστωτική της κάρτα δεν έγινε αποδεκτή. Ο λογαριασμός βάρυνε τη φωτογράφο του «Vanity Fair» και ήταν υπερβολικός για τα οικονομικά της δεδομένα.

Η Άννα Σορόκιν έκλεινε τραπέζια και πάρτι στα πιο ακριβά εστιατόρια της Νέας Υόρκης και είτε αποχωρούσε διακριτικά πριν τελειώσει η βραδιά είτε κάποιον άλλον τρόπο έβρισκε ώστε να μην πληρώνει και να μην εγείρει υποψίες. Η επιτυχία της ήταν ότι είχε δώσει την εντύπωση στους πλούσιους φίλους της ότι είναι πιο πλούσια από αυτούς, έτσι όλοι πλήρωναν προκειμένου να έχουν στον κύκλο τους την πιο πλούσια Γερμανίδα κληρονόμο, διάσημη σε όλη την Ευρώπη. Η Άννα Σορόκιν ουσιαστικά ήταν ένα απτό… fake news.

Από τις μεγαλύτερες απάτες της ήταν το ότι κατάφερε να πάρει ένα υπέρογκο δάνειο από αμερικανική τράπεζα με σκοπό δήθεν να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή της. Αν και η τράπεζα ζητούσε επίσημα στοιχεία, η Σορόκιν, χρησιμοποιώντας τους γνωστούς της από τους πλούσιους κύκλους της Νέας Υόρκης, κατάφερε να υπερκεράσει εμπόδια και τυπικότητες και να φτάσει στον στόχο της. Έλαβε ένα αρχικό κεφάλαιο από το δάνειο των 22 εκατ. δολαρίων που είχε ζητήσει αρχικά για να νοικιάσει ένα πανάκριβο κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο, απλώς και μόνο επειδή ήξερε δυο-τρεις κατάλληλους ανθρώπους. Είχαν όμως περάσει αρκετοί μήνες από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει τις μικροαπάτες της, με αποτέλεσμα κάποια από τα θύματα να αρχίσουν να υποψιάζονται ότι η εικόνα της ήταν επίπλαστη.

Υποψίες

Η πρώτη υποψία ήρθε όταν το κτίριο που δήθεν ήταν όνειρό της να νοικιάσει στην Πέμπτη Λεωφόρο νοικιάστηκε από άλλη εταιρεία και αφότου η Άννα Σορόκιν έλαβε το δάνειο από την τράπεζα. Κάπως έτσι, η τράπεζα αποκάλυψε την οικονομική απάτη. Η Σορόκιν είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα για προσωπικά έξοδα και όχι για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η δεύτερη υποψία ήρθε όταν ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης στη Νέα Υόρκη ο οποίος της είχε καλύψει τα έξοδα για το ταξίδι στη Βενετία δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από ακριβό εστιατόριο που του ζητούσαν κάποια στοιχεία επικοινωνίας με τη Σορόκιν, η οποία είχε πραγματοποιήσει μια εκδήλωση αξίας 20.000 δολαρίων και είχε γίνει καπνός. Ο συλλέκτης άρχισε να υποψιάζεται ότι η Σορόκιν δεν έχει λεφτά και είναι τελείως ψεύτικη.

Το ξενοδοχείο στο Σόχο όπου είχε κλείσει σουίτα για έναν μήνα, έπειτα από δοκιμές σε διάφορες πιστωτικές κάρτες της, συνειδητοποίησε ότι η Σορόκιν ήταν χρεοκοπημένη κι έτσι την πέταξε έξω από το δωμάτιο. Μέχρι η ιστορία της να δει τα φώτα της δημοσιότητας, η Σορόκιν συνέχιζε να εξαπατά πλούσιους ζητώντας δανεικά και υποσχόμενη ανταλλάγματα που φυσικά ποτέ δεν θα έδινε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Post», χρέωσε περισσότερα από 275.000 δολάρια σε υπηρεσίες και ξενοδοχεία τα οποία δεν πλήρωσε ποτέ. Αρκετοί από τους εξαπατημένους φίλους της δήλωσαν επίσης χρεωμένοι, αφού κατά καιρούς τής είχαν πληρώσει ρούχα, γεύματα, ξενοδοχεία κ.λπ.

Η Σορόκιν καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2017 για υπεξαίρεση χρημάτων και απάτη, αντιμετωπίζοντας έως και 15 χρόνια φυλάκιση. Αυτή τη στιγμή εκτίει την ποινή της στις φυλακές Ράικερς των ΗΠΑ, ωστόσο τα σίδερα της φυλακής δεν είναι ικανά να κάνουν το άστρο της να σβήσει, καθώς για πρώτη φορά στην ψεύτικη ζωή της θα βγάλει αληθινά χρήματα, και μάλιστα αρκετά, αφού τα παράξενα κατορθώματά της θα γίνουν τηλεοπτική σειρά με την υπογραφή της Σόντα Ράιμς. Η ίδια συζητά στενά με την παραγωγό και έχει κάνει τις δικές της προτάσεις για την πολυαναμενόμενη σειρά του Netflix, η οποία θα εστιάσει τόσο στην προσωπικότητα της Σορόκιν όσο και στην ευκολία με την οποία πέφτουν θύματα απάτης οι κοσμικοί Νεοϋορκέζοι που γοητεύονται από την ιδέα του πλούτου, είτε αυτός είναι υπαρκτός είτε ανύπαρκτος.