Αυξημένες προσφυγικές ροές από Τουρκία μέσω Ελλάδας προς Β.Ευρώπη - Free Sunday
Αυξημένες προσφυγικές ροές από Τουρκία μέσω Ελλάδας προς Β.Ευρώπη

Αυξημένες προσφυγικές ροές από Τουρκία μέσω Ελλάδας προς Β.Ευρώπη

Αυξημένες ροές μεταναστών απο Τουρκία μέσω Ελλάδας και του Βαλκανικού διαδρόμου καταγράφουν οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπως προκύπτει από την χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς, μετά από τη συνέντευξη του με την καγκελάριο Μέρκελ.

«Φυσικά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι κινούνται ήδη από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα. Και όλοι ακολουθούν αυτή την βαλκανική διαδρομή», δήλωσε ο κ. Ζβίζντιτς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που περνούν από την χώρα του προς την Ε.Ε.

Η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε στον συνομιλητή της ενίσχυση της βοήθειας μέσω της δύναμης Frontex ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις του Βερολίνου με την ελληνική κυβέρνηση για μια συμφωνία στο μεταναστευτικό έχουν προχωρήσει αρκετά, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενδεικτική όμως είναι η αναφορά της καγκελαρίου στην αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία, για την οποία είπε ότι «χρειάζεται χρόνο» και εμφανίστηκε πρόθυμη να συνομιλήσει και απευθείας με τον ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε αν και διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ζβίζντιτς τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του αυξημένου αριθμού προσφύγων οι οποίοι φθάνουν μέσω της Σερβίας εκμεταλλεύονται το καθεστώς ελεύθερης βίζας μεταξύ Ιράν και Σερβίας και κατόπιν επιχειρούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βοσνίας.

Παντως η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της στη Βόσνία, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία είναι αντίθετη σε κάθε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, αποδικιμάζοντας τα σενάρια για ανταλλαγή εδαφών αν'α,εσα σε Σερβία και Κόσοβο, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα, την πΓΔΜ και τη Βοσνία.

“Το έχουμε πει ξανά και ξανά επειδή ξανά και ξανά υπάρχουν απόπειρες να συζητήσουμε ίσως για σύνορα, και δεν μπορούμε να το κάνουμε”, είπε η καγκελάριος.

Πάντως η κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζει νέα εσωτερικά προβλήματα και μετά την αντίστοιχη συμφωνία με την Ισπανία για τη μετανάστευση, η οποία προβλέπει ότι η Γερμανία θα μπορεί εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα να επαναπροωθεί στην Ισπανία μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει εκεί αίτημα ασύλου, μέσω του συστήματος Eurodac.

Εάν κάποιος θέλει να μεταβεί από την Ισπανία στην Γερμανία, δεν θα το κάνει μέσω Αυστρίας, αλλά μέσω Γαλλίας, σχολίασε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για την ευρωπαϊκή πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, κάνοντας λόγο για «αστείο».