Ο 50χρονος Υπουργός Οικονομικών νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας - Free Sunday
Ο 50χρονος Υπουργός Οικονομικών νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ο 50χρονος Υπουργός Οικονομικών νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ο μέχρι σήμερα Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μόρισον είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, καθώς επικράτησε του Πίτερ Ντάτον με 45 ψήφοι έναντι 40 ψήφων στην κοινοβουλευτική ομάδα των Αυστραλών Φιλελευθέρων που εκλήθη να επιλέξει τον διάδοχο του παραιτηθέντος Μάλκομ Τέρνμπουλ.Ο Τερνμπουλ φέρεται πως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω των αυξανόμενων πιέσεων που δεχόταν τόσο από τους συναδέλφους του στο κόμμα των Φιλελευθέρων, όσο και από ορισμένους υπουργούς που απώλεσαν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν.

Όμως η εκλογή του 50χρονου Μόρισον, απειλεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Φιλελευθέρων, καθώς ο προκάτοχος του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει νέα εκλογή.

Αν οι Φιλελεύθεροι χάσουν την επαναληπτική εκλογή, θα χάσουν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία στηρίζεται σε μία ψήφο.

«Θα εγκαταλείψω το κοινοβούλιο σύντομα. Όπως έλεγα πάντα. Ήμουν σαφής για αυτό. Δεν είναι μυστικό», είχε πει νωρίτερα ο Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Οι δημοσκοπήσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάΐο του 2019, δείχνουν ότι οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης, μεγαλώνουν το προβάδισμα τους.Ο Τέρνμπουλ, είχε εκλεγεί στην πρωθυπουργία, ανατρέποντας τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ τον Σεπτέμβριο του 2015