Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς μετά από το τσουνάμι στην Ινδονησία - Free Sunday
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς μετά από το τσουνάμι στην Ινδονησία

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς μετά από το τσουνάμι στην Ινδονησία

Φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους χιλιάδες εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη στην Ινδονησία, όπου τα θύματα από το τσουνάμι που έπληξε την χώρα, μετά από τον σεισμό των 7,5 ρίχτερ, ξεπερνούν ήδη τα 800 και τα σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες.

Τα περισσότερα από τα θύματα προέρχονται κυρίως από την πόλη Παλού. 71 από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς είναι αλλοδαποί, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς στο βόρειο τμήμα της νήσου Σουλαβέζι που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δεν υπάρχει επικοινωνία και τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καν καταφέρει να φτάσουν επιτόπου για να σχηματίσουν εικόνα.

Πολλά είναι τα κρούσματα λεηλασιών, ενώ όσοι έχουν διασωθεί δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν τρόφιμα και πόσιμο νερό καθώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος ξεσπάσματος επιδημιών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν έκτακτη βοήθεια, όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και τα αεροδρόμια έχουν υποστεί ζημιές.

Η Oxfam «προβλέπει να προσφέρει βοήθεια πιθανόν και σε 100.000 ανθρώπους», επεσήμανε η Ανσίλα Μπέρε αξιωματούχος της οργάνωσης στην Ινδονησία.

Όμως «η πρόσβαση παραμένει μεγάλο πρόβλημα», εξήγησε ο διευθυντής της Save the Children. «Οι ΜΚΟ και οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται πολύ να φτάσουν στα χωριά γύρω από το Ντονγκάλα, όπου ενδέχεται να υπάρχουν σοβαρές υλικές ζημιές και πολλά θύματα».

Στο μεταξύ έως και 1.200 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τρεις διαφορετικές φυλακές στην Ινδονησία εκμεταλλευόμενοι το χάος που ακολούθησε μετά τον σεισμό.