Στον Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης - Free Sunday
Στον Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης

Στον Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης

To φετινό Νόμπελ Ειρήνης τίμησε τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό, ο οποίος είχει επανειλημμένως προταθεί και στο παρελθόν και τη νεαρή Κούρδισσα Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλική σκλάβα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. 

Γιος πάστορα, τρίτο από τα εννέα παιδιά της οικογένειάς του , ο Ντένις Μουκουέγκε σπούδασε Ιατρική στο Μπουρούντι. Άρχισε να εργάζεται σε προτεσταντικό νοσοκομείο στο Νότιο Κίβου και αργότερα στο Πάνζι, το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο του Μπουκάβου. Τα θύματα σεξουαλικής βίας έφταναν εκεί κατά εκατοντάδες, όπου άρχισε να προβαίνει σε επεμβάσεις αποκατάστασης του κόλπου γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.

Η 25χρονη Κούρδισσα Γιαζίντι Nάντια Μουράντ είχε συλληφθεί το 2014 από τζιχαντιστές του ISIS από το χωριό της στην περιοχή Σινιτζάρ του βόρειου Ιράκ, που σκότωσαν τη μητέρα της και έξι αδέλφια της -συνολικά 44 από τους συγγενείς. Την έκαναν σκλάβα του σεξ, τη βασάνισαν και τη βίασαν πολλές φορές όσον καιρό ήταν αιχμάλωτη, αλλά δεν μπόρεσαν να λυγίσουν το πνεύμα της. Το 2015 κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία και να κάνει μια νέα αρχή.