Προκαλεί το αλβανικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας η αρπαγή περιουσιών στη Χιμάρα - Free Sunday
Προκαλεί το αλβανικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας η αρπαγή περιουσιών στη Χιμάρα

Προκαλεί το αλβανικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας η αρπαγή περιουσιών στη Χιμάρα

Ως διαστρέβλωση της πραγματικότητας χαρακτηρίζει την αρπαγή περιουσιών στη Χιμάρα σε προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας απαντώντας στην χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις

12/12/2018

Το Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας εκφράζει την έκπληξή της για τη δήλωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 11.12.2018.

Ως ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αλβανία αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου του Στρασβούργου και εφαρμόζει τις αποφάσεις του.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα το οποίο απολαμβάνει αδιακρίτως και εξίσου κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Επιπλέον, όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήρια σε περίπτωση εικαζόμενων παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών, εκφράζει τη λύπη του για τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ η οποία στηρίζεται σε διαστρέβλωση των γεγονότων. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, έχει ως στόχο την καταγραφή περιοχών με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης οι οποίες υπάγονται σε καθεστώς «κρατικής ιδιοκτησίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι το αλβανικό κράτος τελούσε και θα τελεί πάντοτε υπό την δέσμευση της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η δέσμευση αυτή αποδεικνύεται από την ένταξή μας στην Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, συνταγματικές εγγυήσεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.

Απευθύνοντας έκκληση προς την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της πραγματικότητας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το ευρύ νομικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς η μεγάλη παράδοση της κοινωνικής συνύπαρξης στην Αλβανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή.