Στους 290 οι νεκροί από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα - Free Sunday
Στους 290 οι νεκροί από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Στους 290 οι νεκροί από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Σε τουλάχιστον 290 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμός των θυμάτων από τις βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Σρι Λάνκα την Κυριακή ενώ πάνω από 500 είναι οι τραυματίες.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ενώ η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και μπλόκαρε την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρώτα από όλα, θα διασφαλίσουμε ότι η τρομοκρατία δε θα σηκώσει κεφάλι στη Σρι Λάνκα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τρομοκρατία να περιοριστεί και να εξαληφθεί από τη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Συνολικά οκτώ εκρήξεις σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία σκότωσαν και τραυμάτισαν εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι περισσότερες ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως κι αυτή στον ναό του Αγίου Αντωνίου στη συνοικία του Κολόμπο.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιός βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, ο υπουργός άμυνας της χώρας κατηγόρησε θρησκευτικές ομάδες εξτρεμιστών.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο έκανε λόγο για μια θλιβερή μέρα. Ζήτησε όμως απονομή δικαιοσύνης.

«Θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνηση να διεξάγει μια πολύ ισχυρή και εις βάθος έρευνα για να ανακαλύψει ποιοί είναι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις και να τους τιμωρήσει», σημείωσε.

Οι επιθέσεις της Κυριακής ήταν οι φονικότερες στη Σρι Λάνκα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2009.

Στη χριστιανική κοινότητα ασκούνται πιέσεις τα τελευταία χρόνια και οι θρησκευτικές εντάσεις έχουν προκαλέσει περιστατικά βίας. Όχι όμως σε αυτό το επίπεδο.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν πολίτες της χώρας. Δεκάδες από αυτούς βρίσκονταν στις εκκλησίες, λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολίτες από την Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και τη Δανία.

Τα πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί και ο συναγερμός όμως δεν έχει λήξει.

Κινητοποίηση των αρχών υπήρξε κι όταν εντοπίστηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στο αεροδρόμιο του Κολόμπο.