Δημόσια επανεμφάνιση του Μαδούρο - Free Sunday
Δημόσια επανεμφάνιση του Μαδούρο

Δημόσια επανεμφάνιση του Μαδούρο

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από αρκετές ημέρες στο Καράκας, έκανε στο Καράκας, ο Νικολάς Μαδούρο, σε μία προσπάθεια να διαψεύσει τις φήμες ότι είχε καταφύγει στην Αβάνα.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνα Βλαντιμιρ Παντρινό, ο κ.Μαδούρο επιθεώρησε στρατιωτική ακαδημία, εξήρε το ήθος και την αποτελεσματικότητα των Μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόπειρα πρόκλησης εμφυλίου πολέμου.

«Ο στόχος των επίδοξων πραξικοπηματιών είναι ένας εμφύλιος πόλεμος. Πολυβόλο εναντίον πολυβόλου, τεθωρακισμένο εναντίον τεθωρακισμένου, να σκοτώσουμε αδέρφια μου ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η εναλλακτική που προτείνουν για τη Βενεζουέλα», είπε ο Μαδούρο.

Ο Χουάν Γκουαϊδό από την πλευρά του, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία», όπως βάφτισε την τελευταία φάση της προσπάθειας ανατροπής του Μαδούρο, κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να κατέβουν σε γενική απεργία και τους οπαδούς του να παραμείνουν στους δρόμους, παρά την βίαιη καταστολή ορισμένων συγκεντρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που με κάθε επιφύλαξη μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία, δύο παιδιά, ηλικίας 14 και 16 ετών, έχασαν τη ζωή τους, ενώ νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι σκοτώθηκε από σφαίρα μια διαδηλώτρια 27 ετών.

Η Λίλιαν Τιντόρι, σύζυγος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποιος φιλοξενείται στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας, κατάγγειλε ότι το σπίτι τους, λεηλατήθηκε από μέλη των Μπολιβαριανών Μυστικών Υπηρεσιών. Ο Λόπεζ είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης, ποινή που μετατράπηκε σε κατ' οίκον περιορισμό αλλά κατάφερε να ξεφύγει.

«Πρόκειται για δειλούς που ήρθαν με όπλα, αλλά φοβήθηκαν τα σκυλιά και προσπάθησαν να μπουν από την πίσω πόρτα, σαν τους κλέφτες. Δεν ξέρουν καν τι έψαχναν. Ήξερα ότι ο Λεοπόλντο δεν είναι σε αυτό το σπίτι», είπε η Τιντόρι.

Η Ισπανία έχει διευκρινίσει ότι έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο στον Λόπεζ.