Ο Νίκι Λάουντα "έφυγε" στα 70 του με τα σημάδια της επιβίωσης στο πρόσωπο του - Free Sunday
Ο Νίκι Λάουντα "έφυγε" στα 70 του με τα σημάδια της επιβίωσης στο πρόσωπο του

Ο Νίκι Λάουντα "έφυγε" στα 70 του με τα σημάδια της επιβίωσης στο πρόσωπο του

Τον θάνατο του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1, Νίκι Λάουντα σε ηλικία 70 ετών, επιβεβαίωσε η οικογένεια του με λιτή ανακοίνωσή της.«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος μας Νίκι πέθανε ήσυχα, τη Δευτέρα 20ή Μαΐου 2019, με την οικογένειά του πλάι του», αναφέρεται σε ηλεκτρονικό μήνυμά που μεταδόθηκε από αυστριακά ΜΜΕ.

Ο Νίκι Λάουντα, ο οποίος κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, δύο με τη Ferrari, το 1975 και το 1977 και μία με τη McLaren, το 1984 άφησε την τελευταία του πνοή, πέντε μήνες μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, με βαριάς μορφής γρίπης.

Στις αρχές του 2019, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με γρίπη, μόλις λίγους μήνες μετά την εγχείρηση που είχε υποβληθεί στους πνεύμονες.

Ο θρυλικός πιλότος βρισκόταν διακοπές στην ισπανική Ίμπιθα και από εκεί μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στην Αυστρία.

Λίγες ώρες πριν γίνει γνωστός ο θάνατός του, φέρεται να είχε μεταφερθεί σε ειδική κλινική στην Ελβετία, για αιμοκάθαρση. Ο Νίκι Λάουντα είχε υποβληθεί δύο φορές σε μεταμόσχευση νεφρού, το 1997 και το 2005.

Το 1976 στο Νίρμπουργκρινγκ ο Λάουντα είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά όταν κατέρρευσε η πίσω ανάρτηση της Ferrari που οδηγούσε. Το αυτοκίνητο χτύπησε στις μπαριέρες και τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο ίδιος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του εξαιτίας της εισπνοής τοξικών αερίων και των σοβαρών εγκαυμάτων που υπέστη. Σε αυτό το ατύχημα κάηκαν και εσωτερικά οι πνεύμονές του. Αντίθετα όμως σε κάθε πρόβλεψη, κατάφερε να αναρρώσει και σε έξι μόλις εβδομάδες επέστρεψε στους αγώνες, λαμβάνοντας μέρος στο ιταλικό γκραν-πρι και κατακτώντας την τέταρτη θέση.

Τα σημάδια του τραυματισμού του δεν έφυγαν ποτέ. Ο Λάουντα νοιάστηκε περισσότερο για την άμεση επούλωση παρά για το αισθητικό μέρος. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν πως, ενώ θα μπορούσε να διορθώσει περισσότερο την αισθητική του προσώπου του, δεν το έκανε ποτέ έτσι ώστε να αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των κινδύνων που διατρέχουν οι οδηγοί F1. Μετά από αυτό το ατύχημα έγινε ένας από τους πιο ενεργούς και δραστήριους οδηγούς με πολλές πρωτοβουλίες στον αγώνα για την αύξηση της ασφάλειας των οδηγών.

Το 1977 επέστρεψε ωστόσο πιο δυνατός και πήρε πάλι το πρωτάθλημα που έχασε τον προηγούμενο χρόνο.