Οκτώ νεκροί και 20 αγνοούμενοι στο ναυάγιο στον Δούναβη - Free Sunday
Οκτώ νεκροί και 20 αγνοούμενοι στο ναυάγιο στον Δούναβη

Οκτώ νεκροί και 20 αγνοούμενοι στο ναυάγιο στον Δούναβη

Ένας ακόμη άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός από το ναυάγιο στη Βουδαπ'έστη ανεβάζοντας σε οκτώ τους άνθρωπους που έχασαν τη ζωή τους, όταν πλοίο που μετέφερε τουρίστες από τη Νότια Κορέα συγκρούστηκε με άλλο πλεούμενο και ανατράπηκε στο Δούναβη, κοντά στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 20, αλλά οι ελπίδες για τον εντοπισμό τους εν ζωή, έχουν υποχωρήσει.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το τουριστικό πλοίο βυθίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη σύγκρουσή του με ένα μεγάλο επιβατικό σκάφος περί τις 22:00 τοπική ώρα [23:00 ώρα Ελλάδας] μεταξύ της Αλυσιδωτής γέφυρας, της πιο γνωστής της ουγγρικής πρωτεύουσας, και της γέφυρας Μαργκερίτ, που συνδέει την παλιά πόλη της Βούδας και τη συνοικία της Πέστης.

Επτά άνθρωποι διασώθηκαν.

Το πλοίο Γοργόνα είχε μήκος 27μ, ήταν διώροφο με μηχανή 150 ίππων και δυνατότητα να μεταφέρει 60 ανθρώπους, είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης η ιδιοκτήτρια εταιρεία Panorama Deck Ltd. Σύμφωνα με το μητρώο σκαφών Hajoregiszter.hu, το πλοίο, το οποίο είχε κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση το 1949, είχε τοποθετηθεί ουγγρικής κατασκευής νέος κινητήρας την δεκαετία του '80.

 Eπαγγελματίες δύτες αναζητούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επιζώντες αλλά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δυσχέραιναν η σφοδρή βροχόπτωση και το γεγονός ότι ο Δούναβης είναι φουσκωμένος με ισχυρά ρεύματα.

Το δυστύχημα συνέβη εν μέσω μιας καταιγίδας και η συνεχιζόμενη κακοκαιρία δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων, αφού το ποτάμι είναι φουσκωμένο και τα ρεύματα ισχυρά. Εκπρόσωπος του Ουγγρικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας εξήγησε ότι τα άτομα που βρέθηκαν στο νερό είχαν λίγες πιθανότητες επιβίωσης, λόγω της κακοκαιρίας, των δυνατών ρευμάτων και των ρούχων που φορούσαν.

Η ουγγρική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε σχέση με το ναυάγιο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Νότια Κορέα πρόκειται να στείλει στη Βουδαπέστη 33 αξιωματούχους, ανάμεσά τους ειδικούς διασώστες και ειδικούς του στρατού, δήλωσε η προεδρική εκπρόσωπος Κο Μιν-ζουνγκ, ενώ η κυβέρνηση θα παράσχει ψυχολογική στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.