Πλοίο με 42 μετανάστες αψηφά τον Σαλβίνι και μπαίνει στα ιταλικά χωρικά ύδατα - Free Sunday
Πλοίο με 42 μετανάστες αψηφά τον Σαλβίνι και μπαίνει στα ιταλικά χωρικά ύδατα

Πλοίο με 42 μετανάστες αψηφά τον Σαλβίνι και μπαίνει στα ιταλικά χωρικά ύδατα

Στα ιταλικά χωρικά ύδατα εισήλθε χθες Τετάρτη το γερμανικό σωστικό σκάφος Sea Watch μεταφέροντας 42 μετανάστες, αψηφώντας τις απαγορεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης.

Η κυβερνήτης του πλοίου αποφάσισε να κατευθυνθεί προς την Λαμπεντούζα επικαλούμενος το δικαίωμα που του δίνει το Ναυτικό Δίκαιο καθώς οι μετανάστες βρίσκονται στο πλοίο εδώ και δύο εβδομάδες.

«Οι συνθήκες πάνω στο Seawatch 3 γίνονται πολύ δύσκολες να προβλεφθούν. Οι 42 φιλοξενούμενοί μας προσπαθούν να παραμείνουν θετικοί και να διατηρήσουν υψηλά το ηθικό τους αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι αισθάνονται παραμελημένοι και μη καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη», υποστηρίζει η κυβερνήτης του πλοίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μεταφερθούν είτε στη Γερμανία, είτε στην Ολλανδία. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβερνήτη του πλοίου ότι θέτει σε κίνδυνο δεκάδες μετανάστες για ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι.

«Αυτή τη στιγμή το Sea-Watch κινείται παράνομα, με ένα πειρατικό και εγκληματικό τρόπο, κοντά στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Δεν θα δώσω άδεια για αποβίβαση. Γνωρίζω ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μεταφέρει την διαφωνία μας μέσω του ιταλού πρέσβη στη Χάγη σχετικά με την συμπεριφορά και την αδιαφορία της ολλανδικής κυβέρνησης», τόνισε ο Σαλβίνι.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε το αίτημα του πλοίου να δώσει εντολή στην Ιταλία να το δεχθεί.

«Νομίζουμε ότι η Ιταλία θα έπρεπε να ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα αλλά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έπρεπε να ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα όχι μόνο στην Ιταλία αλλά επίσης στην Ολλανδία, στη Γερμανία και επίσης στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με όλους εκείνους που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα», επισημαίνει ο ο επικεφαλής της αποστολής.

Το πλοίο περισυνέλεξε 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε σε διεθνή ύδατα από τις 12 Ιουνίου. Έντεκα μετανάστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας.

Εισερχόμενο σε ιταλικά χωρικά ύδατα κινδυνεύει να κατασχεθεί και το πλήρωμα αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις