Πέθανε ο ιδρυτής της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε - Free Sunday
Πέθανε ο ιδρυτής της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Πέθανε ο ιδρυτής της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Τον θάνατο του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Ζιμπάμπουε μετά από την κατάρρευση του απαρτχάιντ, ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο twitter, ο Την είδηση διάδοχος του στην προεδρία της χώρας, Έμερσον Μανανγκάγκουα.

“Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνω την αποδημία του του πατέρα και ιδρυτή της Ζιμπάμπουε και πρώην προέδρου, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Μουγκάμπε ήταν εικόνισμα της ελευθερίας, παναφρικανιστής ο οποίος αφοσίωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του. Η συνεισφορά του στην ιστορία της χώρας μας και της ηπείρου δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Είθε η ψυχή να αναπαυθεί στην αιώνια ειρήνη”, έγραψε ο Μανανγκάουα.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1980 έως το 1987 και πρόεδρος από το 1987 έως το 2017 οπότε ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν 95 ετών και σύμφωνα με την οικογένειά του, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2007, στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 υπογράφηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με βάση την οποία ο Μουγκάμπε αναγνωρίστηκε από την αντιπολίτευση ως πρόεδρος και ο αντίπαλος του, Μόργκαν Τσβανγκιράι έγινε πρωθυπουργός.

Στις 3 Αυγούστου 2013 η Εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Μουγκάμπε είχε κερδίσει την 7η θητεία του στην προεδρία, επικρατώντας του Μόργκαν Τσβανγκιράι με ποσοστό 61% των ψήφων.

Το 2015-2016 ανέλαβε την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.

Έπειτα από στρατιωτικό κίνημα στις 15 Νοεμβρίου 2017 που τον έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό, και την καθαίρεσή του από αρχηγό του κόμματός του (ZANU-PF), και υπό την απειλή μομφής, παραιτήθηκε από την προεδρία στις 21 Νοεμβρίου 2017.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1924 στην τότε Ρόδεσία και το 1964 φυλακίστηκε για μια δεκαετία λόγω της δράσης του εναντίον του αποικιοκρατικού καθεστώτος ενώ η περίοδος της δικής του διακυβέρνησης είχε καταγγελθεί διεθνώς για τις πρακτικές που ακολουθούσε.