«Χιλιάδες νεκροί από συντριβές» αν δεν είχε καθηλωθεί το νέο Boeing 737 Max - Free Sunday
«Χιλιάδες νεκροί από συντριβές» αν δεν είχε καθηλωθεί το νέο Boeing 737 Max
Το καθηλωμένο 737 Max είναι η αναβαθμισμένη εκδοχή του παλαιότερου Boeing 737 Boeing

«Χιλιάδες νεκροί από συντριβές» αν δεν είχε καθηλωθεί το νέο Boeing 737 Max

Οι αμερικανικές Αρχές δεν έδωσαν έγκαιρα εντολή για καθήλωση του νέου Boeing 737 Max παρόλο που είχαν προβλέψει συντριβές του συγκεκριμένου μοντέλου κάθε δύο με τρία χρόνια, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Η δραματική πρόβλεψη προέρχεται από ανάλυση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας (FAA) η οποία συντάχθηκε μετά την πρώτη συντριβή Boeing 737 Max το 2018 στην Ινδονησία.

Η ανάλυση έδειξε ότι στη διάρκεια ζωής του Boeing 737 Max, περίπου 45 χρόνια, θα έπρεπε να αναμένονται συνολικά 15 συντριβές με τουλάχιστον 3.000 νεκρούς.

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, η FAA δεν έδωσε εντολή για καθήλωση του αεροσκάφους παρά μόνο όταν ακολούθησε και δεύτερη συντριβή στην Αιθιοπία φέτος τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν οι  NY Times, οι εκπρόσωποι της FAA δέχτηκαν αυστηρές επικρίσεις από βουλευτές κατά την παρουσίαση της ανάλυσης στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες Πέμπτη.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί το αεροσκάφος δεν καθηλώθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Πίτερ ντε Φάζιο, επικεφαλής της επιτροπής.

Και οι δύο συντριβές αποδείχθηκε αργότερα ότι οφείλονταν στο νέο σύστημα MCAS, το οποίο προστέθηκε στο 737 μετά την αναβάθμιση των κινητήρων. Οι νέες τουρμπίνες μετατόπισαν το κέντρο βάρους του αεροπλάνου προς τα πίσω, και το σύστημα MCAS ήταν σχεδιασμένο να αντισταθμίζει αυτήν την μετατόπιση στρέφοντας το ρύγχος του αεροπλάνου προς τα κάτω.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι πιλότοι απέτυχαν να διορθώσουν πορεία όταν το σύστημα MCAS ενεργοποιήθηκε εσφαλμένα και έστειλε το αεροπλάνο σε απότομη καθοδική πορεία και τελικά σε συντριβή.

Η Boeing έχει υποβάλει στην FAA προτάσεις για τροποποίηση του συστήματος MCAS, παραμένει όμως ασαφές το αν και το πότε θα αρθεί η διαταγή καθήλωσης.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν Boeing 737 Max έχουν αφαιρέσει το μοντέλο από το πρόγραμμα πτήσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2020.