Παλλάδιο, ο θησαυρός που κυνηγούν οι κλέφτες καταλυτών - Free Sunday
Παλλάδιο, ο θησαυρός που κυνηγούν οι κλέφτες καταλυτών
Πλάκες παλλάδιου, καλύτερη επένδυση από τις πλάκες χρυσού

Παλλάδιο, ο θησαυρός που κυνηγούν οι κλέφτες καταλυτών

Με την παγκόσμια ζήτηση για αυτό το πολύτιμο μέταλλο να υπερβαίνει μακράν την παραγωγή, επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν κλέβοντας καταλύτες αυτοκινήτων.

Οι καταλύτες περιέχουν παλλάδιο (παίρνει το όνομά του από την Αθήνα Παλλάδα), ένα μέταλλο του οποίου η τιμή αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το ασημί, γυαλιστερό μέταλλο τιμάται πλέον γύρω στα 2.500 δολάρια η ουγγιά, αρκετά πάνω από την τιμή του χρυσού, επισημαίνει το BBC.

Η προσφορά αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση, δεδομένου ότι το παλλάδιο απομονώνεται ως παραπροϊόν της εξόρυξης άλλων μετάλλων, όπως η πλατίνα και το νικέλιο. Και αυτό σημαίνει ότι οι εξορυκτικές εταιρείες αδυνατούν να αυξήσουν την παραγωγή.

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από μόλις δύο χώρες, τη Ρωσία και τη Νότιο Αφρική.

Και το 80% της διαθέσιμης ποσότητας χρησιμοποιείται ως καταλύτης στις συσκευές που μετατρέπου τα καυσαέρια των αυτοκινήτων (όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και τα οξείδια του αζώτου) σε λιγότερο επιβλαβείς ενώσεις (διοξείδιο του άνθρακα και μοριακό άζωτο αντίστοιχα).

Με τις τιμές του παλλάδιου στα ύψη, οι κλοπές καταλυτών έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία. Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, οι κλοπές που αναφέρθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 70% περισσότερες από τον συνολικό αριθμό κλοπών το προηγούμενο έτος.

Η άνοδος τιμών αποδίδεται εν μέρει στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και σε αύξηση της ζήτησης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ένας πρώτος λόγος για αυτό είναι ότι η Κίνα αυστηροποιεί τους κανονισμούς για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένας δεύτερος λόγος είναι το σκάνδαλο «Dieselgate» για τις εκπομπές ρύπων από τους κινητήρες ντίζελ στην Ευρώπη.

Αυτό οδήγησε σε πτώση πωλήσεων για τα οχήματα ντίζελ, τα οποία χρησιμοποιούν καταλύτες με βάση την πλατίνα, και αύξηση πωλήσεων για τα βενζινοκίνητα οχήματα, στα οποία προτιμάται το παλλάδιο.

Όπως φαίνεται, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου είναι απίθανο να υποχωρήσουν το προσεχές διάστημα.