Timelapse: Η Κίνα χτίζει νοσοκομείο σε 10 μέρες - Free Sunday
Timelapse: Η Κίνα χτίζει νοσοκομείο σε 10 μέρες
Το νοσοκομείο δημιουργήθηκε από προκατασκευασμένες μονάδες

Timelapse: Η Κίνα χτίζει νοσοκομείο σε 10 μέρες

Εν μέσω επιδημίας του κορωνοϊού του Ουχάν, οι κινεζικές αρχές ολοκληρώνουν την Δευτέρα έναν άθλο της σύγχρονης μηχανικής.

Το νοσοκομείο του Χουοσενσάν, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου, είναι πλέον σχεδόν έτοιμο για εγκαίνια στις 3 Φεβρουαρίου.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει να χτίσει σε τόσο χρόνο ένα νοσοκομείο 1.000 κλινών, σχεδιασμένο μάλιστα για την αντιμετώπιση μιας νέας λοιμώδους νόσου, για την οποία απαιτούνται υψηλές προδιαγραφές βιοασφάλειας.

Ανάλογο έργο είχε υλοποιηθεί και στην περίπτωση του SARS το 2003, όταν η Κίνα έχτισε εξειδικευμένο νοσοκομείο σε διάστημα επίσης μιας εβδομάδας.

Χιλιάδες εργάτες και μηχανικοί συνέρρευσαν στην Ουχάν για το νοσοκομείο του Χουοσενσάν, το οποίο συναρμολογείται από προκατασκευασμένα τμήματα σε μια έκταση 25 στρεμμάτων.

Είναι το πρώτο από τα δύο νοσοκομεία που δημιουργεί η Κίνα ειδικά για τους ασθενείς του κοροναϊού 2029-nCoV, ο οποίος έχει εξαπλωθεί πλέον σε πάνω από 20 χώρες και έχει σκοτώσει πάνω από 300 άτομα.

«H απολυταρχική χώρα βασίζεται σε μια κάθετη προσέγγιση κινητοποίησης από πάνω προς τα κάτω» σχολίασε στο BBC ο Γιαζόγκ Χουνγκ, ειδικός σε διεθνή θέματα υγείας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα στη Νέα Υόρκη.

«Η Κίνα είναι καλή στα κατασκευαστικά έργα. Έχουν ένα ιστορικό κατασκευής ουρανοξυστών σε χρόνο ρεκόρ. Είναι κάτι που δύσκολα θα φαντάζονταν οι Δυτικοί» είπε.

Άγνωστο παραμένει πάντως ποια θα είναι η τύχη των νέων νοσοκομείων όταν τελειώσει η κρίση. Σύμφωνα με τον Γιατζόγκ, το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε για την επιδημία SARS «περιέπεσε σταδιακά σε αχρηστία».