Σύγχυση στο Διαδίκτυο για τη σχέση του κορωνοϊού με την μπίρα Corona - Free Sunday
Σύγχυση στο Διαδίκτυο για τη σχέση του κορωνοϊού με την μπίρα Corona
Εκπρόσωποι της Corona διέψευσαν ότι υπάρχει σχέση με τον κορωνοϊό της Ουχάν Jirka Matousek

Σύγχυση στο Διαδίκτυο για τη σχέση του κορωνοϊού με την μπίρα Corona

Από την Καμπότζη μέχρι την Δανία, κάποιοι χρήστες του Διαδικτύου φαίνεται πως ανησυχούν ότι ο κινεζικός κορωνοϊός 2019-nCov έχει σχέση με την μεξικάνικη μπίρα Corona.

Τα δεδομένα του Google Trends δείχνουν ότι από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αναζητήσεις με τους όρους «corona beer virus» (αύξηση 2.300% σε παγκόσμιο επίπεδο), «beer coronavirus» (3.233%) και «beer virus» (744%).

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Καμπότζη και την Δανία, δείχνουν τα στοιχεία της Google.

Το Reuters επισημαίνει πάντως ότι η μηχανή αναζήτησης της Google προτείνει αυτόματα όρους αναζήτησης με βάση προηγούμενες αναζητήσεις με δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά. Αυτό σημαίνει ότι η εκτίναξη των αναζητήσεων που συνδέουν τον ιό με την μπίρα μπορεί να είναι εν μέρει αυτοτροφοδοτούμενη.

«Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον ιό και την επιχείρησή μας» δήλωσε στο Business Insider η Μάγκι Μπάουμαν, εκπρόσωπος της εταιρείας Constellation Brands που παράγει τη μπίρα Corona.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγχυση για τη σχέση ασθενειών με μάρκες προϊόντων δεν είναι νέο φαινόμενο: οι New York Times ανέφεραν πως, όταν ξέσπασε η επιδημία AIDS/HIV τη δεκαετία του 1980, οι πωλήσεις του προϊόντος διαίτης Ayds, το οποίο προφέρεται «έιντς», μειώθηκαν κατά περίπου 50%.

Αυτή τη φορά, η επιδημία του νέου κορωνοϊού τροφοδοτεί μια ποικιλία απίθανων σεναρίων: Οι πιστοί της συνομωσιολογικής θεωρίας QAnon, οι οποίοι πιστεύουν ότι το αμερικανικό «βαθύ κράτος» υλοποιεί μυστικό σχέδιο κατά του Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί κανείς να απαλλαγεί από τον κορωνοϊό πίνοντας χλωρίνη.

Οι κορωνοϊοί ονομάζονται έτσι επειδή φαίνονται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο να φέρουν ακτινωτές ακίδες που παραπέμπουν σε στέμμα.