Η σαλαμάνδρα που έμεινε ακίνητη για επτά χρόνια - Free Sunday

Μπροστά σε αυτό το αμφίβιο, οι χελώνες είναι σπρίντερ και τα σαλιγκάρια τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός.

Διεθνής ομάδα ζωολόγων αναφέρει στο Journal of Zoology ότι εντόπισε μια σπάνια σαλαμάνδρα που μένει ακίνητη εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια σε σπήλαιο της Ερζεγοβίνης.

Πρόκειται για τον πρωτέα (Proteus anguinus), γνωστό και ως «ολμ», ένα είδος λευκής τυφλής σαλαμάνδρας που περνά όλη τη ζωή της σε κατασκότεινα σπήλαια των Δειναρικών Άλπεων στη Σλοβενία, την Κροατία και την Ερζεγοβίνη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σπάνια σαλαμάνδρα ζει έως και πάνω από 100 χρόνια και δεν ζευγαρώνει παρά μία φορά ανά περίπου 12 χρόνια.

Στη νέα μελέτη, ζωολόγοι από την Βρετανία και την Ουγγαρία παρακολούθησαν τις σαλαμάνδρες του σπηλαίου Vruljak 1 από το 2010 έως το 2017.

Ένα από τα 19 ζώα στα οποία τοποθετήθηκαν ταμπελάκια παρέμεινε ακίνητο για όλη την επταετία της μελέτης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όσο για τα υπόλοιπα 18 αμφίβια, η στατιστική ανάλυση έδειξε οι μετακινήσεις τους περιορίζονται κατά μέσο όρο μόλις στο ένα μέτρο το χρόνο. 

Η ακραία νωθρότητα της σαλαμάνδρας, η οποία είναι και το μόνο σπονδυλωτό ζώο της Ευρώπης που ζει αποκλειστικά ως τρωγλοδύτης, πιθανότατα οφείλεται στην σπανιότητα της τροφής και τον αντίστοιχα χαμηλό μεταβολισμό του ζώου.\

Η διατροφή με φύλλα, τα οποία προσφέρουν ελάχιστες θερμίδες, είναι εξάλλου ο λόγος που τα κοάλα και οι βραδύποδες κινούνται με απελπιστικά αργή ταχύτητα.

Όπως φαίνεται όμως ο πρωτέας καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ.