Κίνα: Πέφτουν κεφάλια για την επικοινωνιακή διαχείριση της επιδημίας - Free Sunday
Κίνα: Πέφτουν κεφάλια για την επικοινωνιακή διαχείριση της επιδημίας
Ο θάνατος του «ήρωα» γιατρού Λι Ουενλιάγκ προκάλεσε οργή στους Κινέζους πολίτες

Κίνα: Πέφτουν κεφάλια για την επικοινωνιακή διαχείριση της επιδημίας

Με τους Κινέζους πολίτες να εκφράζουν όσο μπορούν την οργή τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, το Πεκίνο προχωρά στην απομάκρυνση υψηλόβαθμων αξιωματούχων για «παραμέληση καθήκοντος» και άλλες κατηγορίες.

Τις θέσεις τους έχασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και ο κομματικός γραμματέας της Επιτροπής Υγείας του Χουμπέι, της επαρχίας που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, με εκατομμύρια κατοίκους να παραμένουν εδώ και εβδομάδες κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Οι δύο αξιωματούχοι αντικαθίστανται από ένα γνωστό δημόσιο πρόσωπο, τον αναπληρωτή διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Ουάνγκ Χεσένγκ.

Για πλημμελή άσκηση καθηκόντων, κατηγορία που αφορά τη «διαχείριση δωρεών» καρατομήθηκε και ο αναπληρωτής διευθυντής του τοπικού παραρτήματος του Εθνικού Σταυρού.

Το BBC επικαλείται κρατικά κινεζικά μέσα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν εκατοντάδες απολύσεις, έρευνες εναντίον εργαζομένων και επιπλήξεις αξιωματούχων, τόσο στο Χουμπέι όσο και σε άλλες επαρχίες.

Οι καρατομήσεις έρχονται μετά τη δημόσια κατακραυγή για την περίπτωση του γιατρού Δρ Λι Ουενλιάγκ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον νέο κορωνοϊό, από τον οποίο έχασε τελικά τη ζωή του.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το Πεκίνο έστειλε στο Χουμπέι κλιμάκιο της κρατικής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, το οποίο θα διερευνήσει την αντιμετώπιση που είχε ο Λι από την αστυνομία.