Επεκτείνεται στην Ευρώπη η ιταλική επιδημία κορωνοϊού - Free Sunday
Επεκτείνεται στην Ευρώπη η ιταλική επιδημία κορωνοϊού
Η Ιταλία ζει πλέον στη δίνη του κορωνοϊού

Επεκτείνεται στην Ευρώπη η ιταλική επιδημία κορωνοϊού

Η Ελλάδα έγινε την Τετάρτη μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που καταγράφει κρούσματα κορωνοϊού τα οποία συνδέονται με την εγχώρια επδημία στην Ιταλία.

Τα πρώτα περιστατικά που ανέφεραν Αυστρία, Κροατία, Ελβετία συνδέονται όλα με πολίτες που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Αλγερίας στην Αφρική, καθώς και στο πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική, το οποίο αφορά κάτοικο της Βραζιλίας που μόλις είχε επιστρέψει από την Ιταλία.

Θετικοί στον ιό βρέθηκαν επίσης ταξιδιώτες από την Ιταλία στη Γερμανία και τη Γαλλία, η οποία επιβεβαίωσε και τον πρώτο θάνατο.

Σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας η Ιταλία έγινε η χειρότερα πληγείσα χώρα στην Ευρώπη με περισσότερα από 300 κρούσματα και 12 θανάτους.

Την Τρίτη πάντως οι γειτονικές χώρες αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους με την Ιταλία. Οι υπουργοί Υγείας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας αποφάσισαν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το κλείσιμο των συνόρων θα ήταν «δυσανάλογη ενέργεια».

Πάντως η διακοπή δρομολογίων από και προς χώρες που επηρεάζονται από τον ιό περιλαμβάνεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια διακοπής των αεροπορικών δρομολογίων από την Ιταλία, την οποία επισκέπτονται 3 εκατομμύρια Βρετανοί κάθε χρόνο.

«Αν δείτε την περίπτωση της Ιταλίας, σταμάτησαν όλες τις πτήσεις από Κίνα και τώρα είναι η χειρότερα πληγόμενη χώρα στην Ευρώπη» είπε ο Βρετανός υπουργός.