Ιαπωνικό φιάσκο στην υπόθεση του Diamond Princess - Free Sunday
Ιαπωνικό φιάσκο στην υπόθεση του Diamond Princess
Ο Ιάπωνας υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι επιβάτες επέστρεψαν στα σπίτια τους χωρίς να εξεταστούν για τον ιό Bernard Spragg

Ιαπωνικό φιάσκο στην υπόθεση του Diamond Princess

Σοβαρές παραλείψεις του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας έρχονται στο φως στην υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που παραμένει δεμένο στη Γιοκοχάμα.

Δεκάδες επιβάτες αποβιβάστηκαν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για την πνευμονία COVID-19, και τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι του υπουργείου που επιτηρούσαν την καραντίνα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αναφέρει το περιοδικό Science.

Περίπου 90 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν το πλοίο στις πρώτες δύο εβδομάδες καραντίνας που έληξαν στις 19 Φεβρουαρίου, οπότε οι περίπου 2.500 επιβάτες άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στις χώρες τους. Οι περισσότεροι υπάλληλοι επέστρεψαν στα κανονικά καθήκοντά τους, τη Δευτέρα όμως κλήθηκαν να παραμείνουν σε απομόνωση στο σπίτι για ακόμα 14 μέρες.

Η απόφαση για σταδιακή αποβίβαση από το Diamond Princess το διάστημα 19-23 Φεβρουαρίου επίσης δέχεται επικρίσεις, καθώς όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο 23 επιβάτες επέστρεψαν στα σπίτια τους χωρίς να εξεταστούν για τον ιό. Επιπλέον, ένας Ιάπωνας επιβάτης που βρέθηκε αρνητικός στον ιό κατά την αποβίβασή του βρέθηκε τελικά θετικός όταν επέστρεψε με τρένο στο σπίτι του στην επαρχία Τοτσίγκι.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 700 κρούσματα COVID-19 που συνδέονται με το κρουαζιερόπλοιο, χωρίς να προσμετρώνται τα περιστατικά επιβατών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή στις χώρες τους.

Η Ιαπωνία έχει αναφέρει επιπλέον 144 κρούσματα που δεν συνδέονται με το κρουαζιερόπλοιο και ανέβασαν το σύνολο στα 844 περιστατικά, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εκτός Κίνας, μετά τη Νότιο Κορέα. Τα περισσότερα αφορούν πολίτες που επιστρέφουν από την Κίνα, ωστόσο προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αρκετά περιστατικά δεν δείχνουν να σχετίζονται με την Κίνα ή το κρουαζιερόπλοιο και ξεφυτρώνουν απροειδοποίητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο Κεντάρο Ιβάτα, ειδικός του Πανεπιστημίου του Κόμπε, είχε καταγγείλει την περασμένη εβδομάδα απαράδεκτες συνθήκες καραντίνας στο Diamond Princess, οι οποίες «παραβίαζαν όλες τις αρχές ελέγχου των λοιμώξεων».

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγο που μίλησε στο Science, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας δεν λάμβαναν τα συνιστώμενα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως μάσκες, προσωπίδες και αδιάβροχες ολόσωμες ποδιές.

Το πλήρωμα του Diamond Princess παραμένει στο κρουαζιερόπλοιο για ακόμα δύο εβδομάδες καραντίνας.