Η ευκολία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποκλείσουν τον Τραμπ, προβληματίζει την Ευρωπη - Free Sunday
Η ευκολία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποκλείσουν τον Τραμπ, προβληματίζει την Ευρωπη

Η ευκολία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποκλείσουν τον Τραμπ, προβληματίζει την Ευρωπη


Προβληματισμό προκάλεσε στους Ευρωπαίους πολιτικούς, η απόφαση των μέσων κοινω όλης δικτύωσης να αποκλείσουν τον πρόεδρο Τραμπ.

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, δήλωσε δια του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζαϊμπερτ, ότι θεωρεί τον μόνιμο αποκλεισμό που επέβαλε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter στον λογαριασμό του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, «προβληματικό».

«Το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι στοιχειώδους σημασίας», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σύμφωνα με τους νόμους, όχι όμως έπειτα από απόφαση των διαχειριστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Υπό αυτή την έννοια, η Καγκελάριος θεωρεί προβληματικό το γεγονός ότι οι λογαριασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί οριστικά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε στις αμερικανικές εταιρίες το πώς θα συζητούμε και πώς όχι», δήλωσε στο Politico ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), ο οποιος τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων κανονισμών ρύθμισης αλλα τόνισε την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία στα συγκεκριμένα δίκτυα
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «σοκαρισμένος» από την απόφαση κι επισήμανε την «απειλή» που συνιστά η «ψηφιακή ολιγαρχία» για «τα κράτη και τη δημοκρατία»
Μόνο «ο κυρίαρχος λαός», «τα κράτη» και «η δικαιοσύνη» νομιμοποιούνται να καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο των γιγάντων του διαδικτύου, είπε ενώ προειδοποίησε ότι «ο έλεγχος των ψηφιακών κολοσσών δεν μπορεί να διεξάγεται από την ίδια την ψηφιακή ολιγαρχία».

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ εκτίμησε ότι το να φιμώσεις κάποιο πρόσωπο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε «ένα είδος δημόσιου χώρου», εγείρει ερωτηματικά «λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κριτηρίων», καθορισμένων από τον νόμο.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε το 2020 να περάσει ένα νομοσχέδιο για να περιορίσει τις φωνές που κηρύσσουν το μίσος στο διαδίκτυο.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο όμως απέρριψε αυτήν την προσπάθεια, τον Ιούνιο, θεωρώντας ότι είναι αντίθετη με την ελευθερία της έκφρασης. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο Ατάλ είπε ότι «είναι διαφορετικό πράγμα ο έλεγχος του περιεχομένου από τον να εμποδίζεται κάποιος να εκφραστεί».

Η αντιπολίτευση, από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν μέχρι την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καταδίκασαν επίσης την απόφαση του Twitter.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε «σαστισμένος» από τις εξελίξεις.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το Twitter ανέστειλε μόνιμα τη λειτουργία του λογαριασμού του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, δύο ημέρες μετά την κατάληψη του Καπιτωλίου από τους υποστηρικτές του και . ακολούθησαν το Facebook και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως τα δίκτυα Snapchat και Twitch.