Δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν δίκαιο... - Free Sunday
Δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν δίκαιο...

Δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν δίκαιο...

Στις αμερικανικές κυρώσεις που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια απέδωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ τις περικοπές σε φάρμακα και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες προκάλεσαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο στην χώρα.

Οι διαδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις της Κούβας δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται «ειρηνικές διαμαρτυρίες», πολλές ενέργειες των διαδηλωτών ήταν εγκληματικές, είπε ο Κουβανός πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο κατά την οποία υποστήριξε ότι στόχος της Ουάσινγκτον ήταν να προκαλέσει κοινωνικές ταραχές.

Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ είπε ότι πριν από τις διαδηλώσεις που έγιναν με την παρότρυνση των ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης της χώρας, ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας ενημερωτική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είχε στόχο τον διχασμό της κοινωνίας. Εξαιτίας αυτής της καμπάνιας σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και πολίτες που είχαν δίκαια αιτήματα προς την ηγεσία της χώρας έπεσαν θύματα προκλήσεων.

Ο Κουβανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι εμπνευστές των διαδηλώσεων στην Κούβα επέλεξαν για την διοργάνωσή τους μια στιγμή κατά την οποία η χώρα βιώνει ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού.

Την Κυριακή η κρατική τηλεόραση της Κούβας μετέδωσε ότι σε μερικές πόλεις της χώρας σημειώθηκαν ταραχές, και όσοι συμμετείχαν προέβησαν σε λεηλασίες καταστημάτων. Νωρίτερα στην πόλη Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, που βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νότια της Αβάνας, είχαν αρχίσει μαζικές διαδηλώσεις.

Στην πόλη έσπευσε ο πρόεδρος της χώρας που κάλεσε τους υπερασπιστές της κουβανικής επανάστασης να βγουν στους δρόμους και να αποτρέψουν προκλήσεις εναντίον της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «πάντα όσοι υποστήριζαν τον αποκλεισμό και ήσαν μισθοφόροι της αυτοκρατορίας των γιάνκηδων, ζητούν να γίνει ‘ανθρωπιστική παρέμβαση’, ενώ παράλληλα διαδίδουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί τάχα να ελέγξει την δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση».

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την κυβέρνηση της Κούβας, να διασφαλίσει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και των συγκεντρώσεων στην Κούβα, όπου πραγματοποιούνται μαζικές διαμαρτυρίες.

«Παρακολουθούμε αυτό που γίνεται. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, αν και διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν θα τεθεί ζήτημα της Κούβας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.