Προεδρικό πραξικόπημα κατά των ισλαμιστών στην Τυνησία - Free Sunday
Προεδρικό πραξικόπημα κατά των ισλαμιστών στην Τυνησία

Προεδρικό πραξικόπημα κατά των ισλαμιστών στην Τυνησία

Την αναστολή των εργασιων του Κοινοβουλίου για 30 ημέρες και την αποπομπή του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ, μια ημέρα μετά την έναρξη διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας χθες, Κυριακή με αίτημα τη "διάλυση του Κοινοβουλίου".

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού, στον οποίο μετρά 18.000 θύματα, και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το ισλαμικο κόμμα Ennahdha της αντιπολίτευσης, του οποίου αρχηγός είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Ρασίντ Γκανούσι και από το οποίο προέρχεται ο πρωθυπουργός.

"Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το 'πάγωμα' των δραστηριοτήτων του", δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση "επαπειλούμενου κινδύνου", είπε ο Σαΐντ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με "τη βοήθεια της κυβέρνησης" υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διορίσει ο ίδιος και την άρση της ασυλίας των βουλευτών.

Ο στρατός της Τυνησίας έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και πηγή που πρόσκειται στον Μασίσι και δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, έκαναν γνωστό ότι ο Τυνήσιος πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί.

Ο Γανούσι και οι βουλευτές του μετέβησαν στο κοινοβούλιο ήδη από τις 03:00 τα ξημερώματα, αλλά βρέθηκαν αποκλεισμένοι έξω από το κτίριο, το οποίο φυλάσσει ο στρατός και από πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, αφου παρέμεινε επί ώρες στο αυτοκίνητό του.

Ο πρόεδρος διόρισε τον γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, Χάλεντ Γιαχιάουι, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

Το Ennahdha κατήγγειλε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», και στο πλευρό το Ενάχντα τάχθηκαν και δύο άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του, το Καλμπ Τούνες και το εθνικιστικό, ισλαμιστικό κίνημα Καράμα.

Το Δημοκρατικό Ρεύμα, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει στηρίξει επανειλημμένα τον Τυνήσιο πρόεδρο, επέκρινε τη χθεσινή του κίνηση, όμως απέδωσε την ευθύνη «για τη λαϊκή ένταση και την κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση στην κυβέρνηση υπό το Ενάχντα».

Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε κατέβηκε στον δρόμο για να συναντηθεί με διαδηλωτές, στους ίδιους δρόμους όπου γίνονταν οι διαδηλώσεις του 2011, της πρώτης επανάστασης της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε οδηγήσει στην ανατροπή του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί.

Όμως, μετά την ανάδειξη το 2019 ενός κατακερματισμένού κοινοβουλίου κι ενός παθιασμένα ακομάτιστου προέδρου, η χώρα βυθίστηκε σε εξαιρετικά δυσεπίλυτη πολιτική κρίση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η αστυνομία της Τυνησίας εισέβαλε στα γραφεία του στην Τύνιδα και έδιωξε το προσωπικό του.