Τα 10 πιο μυστηριώδη και καλά φυλασσόμενα μέρη στον κόσμο - Free Sunday
Τα 10 πιο μυστηριώδη και καλά φυλασσόμενα μέρη στον κόσμο

Τα 10 πιο μυστηριώδη και καλά φυλασσόμενα μέρη στον κόσμο

Το θησαυροφυλάκιο της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας στο Νέο Μεξικό

siento

Πρόκειται για ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο στο οποίο λέγεται ότι φυλάσσονται τα αρχεία, τα γραπτά, τα βίντεο και οι ηχογραφήσεις του Ρον Χάμπαρτ, ιδρυτή της Σαϊεντολογίας. Φημολογείται ότι είναι χαραγμένα όλα τα γραπτά σε ειδικές πλάκες τιτανίου προκειμένου να διασωθούν σε περίπτωση καταστροφής. Στην περιοχή δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς, λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει και υπόγειο μικρό αεροδρόμιο. Στο παρελθόν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να πάρουν φωτογραφίες από ψηλά και παρατήρησαν κάτι περίεργα σύμβολα. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν το 2005 αν και οι εκπρόσωποι της Σαϊεντολογίας έκαναν ό,τι μπορούσαν για το αντίθετο. Φήμες αναφέρουν πως τα τεράστια κυκλικά σύμβολα αποτελούν σημείο αναγνώρισης για τους Σαϊεντολόγους από άλλους πλανήτες προκειμένου να ανακαλύψουν τα γραπτά του Χάμπαρτ. 

Pionen Bahnhof, όπου φυλάσσονται οι server του Wikileaks

pionen

Το Pionen είναι ένα τεράστιο καταφύγιο, χτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Όρεων. Η πρόσβαση είναι εφικτή από ένα τούνελ σε ελάχιστους ανθρώπους όμως. Το συγκεκριμένο καταφύγιο λειτουργούσε το 1970 για να προστατεύει κυβερνητικά προγράμματα από πιθανή πυρηνική καταστροφή. Το 2008, αποκτήθηκε από την σουηδική εταιρεία Bahnhof (πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών) η οποία εκεί φυλάσσει server ιδιαίτερων πελατών της, μεταξύ αυτών και του απόρθητου Wikileaks. Το καταφύγιο είναι τόσο καλά θωρακισμένο που αντέχει ακόμα και σε περίπτωση έκρηξης βόμβας υδρογόνου. 

Τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού

batic

Φυλάσσονται στο κεντρικό θησαυροφυλάκιο του Βατικανού επί 24ωρης βάσης από την Ελβετική Φρουρά. Θεωρούνται ιδιοκτησία του Πάπα μέχρι το θάνατό του και κληροδοτούνται στον επόμενο. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ράφια 85 χλμ. όπου εκατοντάδες χιλιάδες πρωτότυπα χειρόγραφα βρίσκουν καταφύγιο. Το παλαιότερο χειρόγραφο που φιλοξενείται έχει ημερομηνία από τον 18ο αιώνα. Ειδικοί ιστορικοί και φιλόσοφοι εξειδικευμένοι στο χειρισμό αρχαίων χειρογράφων έχουν μερική πρόσβαση σε κάποια αρχεία. Τα περισσότερα όμως μαρτυρούν γνώσεις που θα μείνουν για πάντα κρυφές στην πλειονότητα τουλάχιστον του κόσμου. 

Το θησαυροφυλάκιο διαμαντιών της Αμβέρσας

antwerp

Βρίσκεται στο Βέλγιο, είναι (σχεδόν) απόρθητο και κρύβει το 70% των διαμαντιών του κόσμου. Το 2003 ωστόσο, μία ομάδα κλεφτών με επικεφαλής τον Λεονάρντο Νοταρμπαρτόλο κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να διαρρήξει ένα από τα θησαυροφυλάκια του Κέντρου Διαμαντιών και να κλέψει διαμάντια αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κλέφτης συνελήφθη, ισχυρίστηκε ότι ο ιθύνων νους πίσω από τη ληστεία ήταν κάποιος άλλος άγνωστος άντρας. Τα διαμάντια παραμένουν άφαντα, το θησαυροφυλάκιο ωστόσο ενίσχυσε τόσο την προστασία του που πλέον ούτε με ατομική βόμβα δεν μπορεί να παραβιαστεί. 

Το θησαυροφυλάκιο σπόρων του Σβάλμπαρντ

Svalbard_seed_vault_IMG_8751

Σε μια ασφαλή τοποθεσία στο νορβηγικό νησάκι Σπίτσμπεργκεν κοντά στον Αρκτικό Κύκλο,  φυλάσσονται περισσότεροι από 10.000 σπόροι λαχανικών, φρούτων και άλλων φαγώσιμων προκειμένου να διασωθούν τα είδη σε περίπτωση καταστροφής. Το θησαυροφυλάκιο είναι 120 μέτρα κάτω από τη Γη και μέσα στους πρόποδες ενός βουνού. Το project αυτό χρηματοδοτείται από πολλά ιδρύματα και ΜΚΟ μεταξύ αυτών είναι το ίδρυμα του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. 

Το Φορτ Νοξ 

nox

Η επίσημη ονομασία του θησαυροφυλακίου του Φορτ Νοξ είναι US Bullion Depository. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά στο Κεντάκι και ως γνωστόν κρύβει μέσα του τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ και άλλα πολύτιμα "πράγματα" που ανήκουν στην αμερικανική κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2014 το Φορτ Νοξ διέθετε 4,1 τόνους χρυσού αξίας 175 δις δολαρίων. Διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού σε ολόκληρο τον κόσμο και ο τρόπος με τον οποία φυλάσσεται είναι περίπλοκος. Στρατός, αστυνομία, πράκτορες και πυροσβεστική, ελάχιστοι άνθρωποι μέσα οι οποίοι πρέπει να απομνημονεύουν καθημερινά άλλους κωδικούς για το κεντρικό θησαυροφυλάκιο. Δεν ανοίγει ποτέ για επισκέπτες ούτε καν μέλη του κοινοβουλίου των ΗΠΑ. 

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο

colorado

Χτίστηκαν το 1994 με τους κατοίκους των γύρω περιοχών να δελεάζονται με τις 900 μόνιμες θέσεις εργασίας που θα πρόσφεραν οι φυλακές. Η ανάγκη δημιουργίας της εν λόγω φυλακής ήταν τα πολλά ειδεχθή εγκλήματα στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι επικίνδυνοι εγκληματίες συνέχιζαν τη δράση τους με ποικίλους τρόπους ακόμα και μέσα από τις φυλακές ενώ σε πολλές περιπτώσεις έβρισκαν τρόπους να σκοτώνουν τους φύλακες και να αποδρούν. Οι κρατούμενοι στις ειδικές φυλακές του Κολοράντο είναι είτε πολύ επικίνδυνοι, είτε πολύ προβεβλημένοι είτε τρομοκράτες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αρχηγοί συμμοριών, ξένοι τρομοκράτες, διπλοί πράκτορες που κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία. Οι κρατούμενοι, μόνο άνδρες, περνούν 23 ώρες την ημέρα στην απομόνωση. Στις εν λόγω φυλακές κρατείται και ένας εκ των βομβιστών της Βοστώνης και πολλά μέλη της Αλ Κάιντα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες. 

Area 51

51

Βρίσκεται στην έρημο της Νεβάδα των ΗΠΑ και ως γνωστόν είναι επίκεντρο διάφορων θεωριών συνωμοσίας που αφορούν την ύπαρξη εξωγήινων. Ο μύθος καταρρίπτεται τελικά αφού η περιοχή 51 ναι είναι μυστική, κρυφή και γίνονται κυβερνητικά πειράματα τα οποία ωστόσο αφορούν την κατασκευή όπλων και τις δοκιμές αυτών. Είναι αεροπορική βάση στην οποία έχουν πρόσβαση συγκεκριμένη ιθύνοντες της CIA και του στρατού των ΗΠΑ. Όλες οι αποστολές και τα project που πραγματοποιούνται στην περιοχή 51 είναι μυστικά και άκρως απόρρητα. 

Federal Reserve Bank

feds_1

Πρόκειται για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Με έδρα τη Νέα Υόρκη πρακτικά εκεί φυλάσσεται η ρευστότητα της χώρας. Τα θησαυροφυλάκια είναι υπόγεια, κάτω από το Μανχάταν πιο βαθιά ακόμα και από τις γραμμές του μετρό. Φωτογραφίες, χάρτες και ακριβής τοποθεσία των θησαυροφυλακίων δεν υπάρχουν για τους απλούς πολίτες τουλάχιστον.