Επιφυλάξεις από Ουκρανία και ΗΠΑ για τις ρωσικές προθέσεις παρά τα "θετικά σημάδια" - Free Sunday
Επιφυλάξεις από Ουκρανία και ΗΠΑ για τις ρωσικές προθέσεις παρά τα "θετικά σημάδια"

Επιφυλάξεις από Ουκρανία και ΗΠΑ για τις ρωσικές προθέσεις παρά τα "θετικά σημάδια"

“Θετικά σημάδια” στις ειρηνευτικές συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας στην Τουρκία, διαπίστωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο Ζελένσκι τόνισε πως δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία ενώ αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, εκτίμησε οτι η Ρωσία ανασυντάσσει και δεν αποσύρει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι προειδοποίησε για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας.

«Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», είπε.