Ένδεκα νεκροί σε τρεις επιθέσεις σε μια εβδομάδα στον ακήρυχτο πόλεμο στο εσωτερικό του Ισραήλ - Free Sunday
Ένδεκα νεκροί σε τρεις επιθέσεις σε μια εβδομάδα στον ακήρυχτο πόλεμο στο εσωτερικό του Ισραήλ

Ένδεκα νεκροί σε τρεις επιθέσεις σε μια εβδομάδα στον ακήρυχτο πόλεμο στο εσωτερικό του Ισραήλ

Πέντε ανθρώπους πυροβόλησε και σκότωσε ο δράστης της επίθεσης σε προάστιο του Τελ Αβίβ στο Μπνέι Μπρακ, όπου διαμένουν κυρίως υπερορθόδοξοι Εβραίοι, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που μεταδόθηκε από την ισραηλινή τηλεόραση, διακρίνεται ένας μαυροντυμένος άνδρας, οπλισμένος με τυφέκιο, να περιπλανιέται σε έναν δρόμο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πυροβολούσε προς τα μπαλκόνια διαμερισμάτων και κατά περαστικών και διερχόμενων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, ο δράστης ήταν Παλαιστίνιος από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Την Κυριακή στη Χαντέρα, στο βόρειο Ισραήλ, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλων, σε μια επίθεση για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Η ισραηλινή αστυνομία ταυτοποίησε και εξόντωσε τους δράστες.

Στις 22 Μαρτίου, στην πόλη Μπερ Σεβά (νότια), τέσσερις Ισραηλινοί (δύο άνδρες και δύο γυναίκες) σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι που διέπραξε ένας Άραβας Ισραηλινός, εμπνευσμένος από την ιδεολογία του ISIS. Ο δράστης ήταν δάσκαλος, που καταδικάστηκε το 2016 σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, για «κηρύγματα μίσους» κι επειδή σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τις «πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες» στο Ισραήλ, καλώντας να σταματήσει αμέσως η έξαρση της βίας.

«Τέτοιες πράξεις βίας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και πρέπει να καταδικαστούν από όλους», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Ελλάδα, με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο προάστιο Μπνέι Μπρακ του Τελ Αβίβ, την τρίτη επίθεση μέσα σε μία εβδομάδα στο Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως τέτοιες πράξεις δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στήριξη στον λαό και την κυβέρνηση του «φίλου και εταίρου μας, Ισραήλ», όπως επισημαίνει.