Η Ουγγαρία σπάει το μέτωπο της ΕΕ κατά της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια - Free Sunday
Η Ουγγαρία σπάει το μέτωπο της ΕΕ κατά της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια

Η Ουγγαρία σπάει το μέτωπο της ΕΕ κατά της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια

Έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε χθες Τετάρτη 6 Απριλίου, η Ουγγαρία ερχόμενη σε απόλυτη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης απέναντι στην απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία θα πληρώσει για τις αποστολές σε ρούβλια αν της το ζητήσει η Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σίγιαρτο είχε δηλωσει ότι οι αρχές της ΕΕ δεν έχουν «κανένα ρόλο» να διαδραματίσουν στη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η οποία βασίζεται σε διμερή σύμβαση μεταξύ μονάδων της ουγγρικής κρατικής MVM και της Gazprom.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να υπάρξει κάποιου είδους κοινή αντίδραση από τις χώρες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο» δεν θεωρείται απαραίτητη, σύμφωνα με τον Σίγιαρτο καθώς οι χώρες έχουν υπογράψει μεμονωμένα διμερείς συμβάσεις «και κανείς δεν έχει λόγο στο πώς θα τροποποιήσουμε τη δική μας σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα, η Σλοβακία είχε δηλώσει ότι θα ενεργήσει σε συνεννόηση με την ΕΕ, ενώ η εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας PGNiG υποστήριξε ότι η αρχική της σύμβαση με την Gazprom, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη ενώ η Αυστρία δήλωσε πως δεν υπάρχει βάση για πληρωμή σε οποιοδήποτε νόμισμα εκτός από ευρώ ή δολάρια.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, υπέγραψε πέρυσι μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου, βάσει της οποίας η Gazprom αναμένεται να στέλνει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο Πούτιν συζήτησε χθες Τετάρτη με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας της Μόσχας με το Βελιγράδι, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, καθώς η σύμβαση της Σερβίας για το ρωσικό φυσικό αέριο λήγει στις 31 Μαΐου.