Η Ουάσιγκτον καθησυχάζει την Άγκυρα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Free Sunday
Η Ουάσιγκτον καθησυχάζει την Άγκυρα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον καθησυχάζει την Άγκυρα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

"Εξαιρετικά θετική" χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη συνάντησή που είχε χθες Τετάρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του "στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας" υπό το βάρός της τουρκικής απειλής να εμποδιστεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

"Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα για να εξαλείψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας" σχετικά με αυτό το θέμα, είπε ο Τσαβούσογλου καθώς η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι επιδεικνύουν εύνοια προς τους Κούρδους αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση..

"Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν", αντέδρασε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος προσέθεσε ότι "είναι απαράδεκτο να επιβάλονται περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (ΝΑΤΟ) και ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να απαντηθούν", ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.

"Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο", δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές αυτές.