Απειλή ακυβερνησίας στη Βουλγαρία - Free Sunday
Απειλή ακυβερνησίας στη Βουλγαρία

Απειλή ακυβερνησίας στη Βουλγαρία

Χωρις κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι η Βουλγαρία μετά την αποχώρηση του κόμματος του υπουργού εξωτερικών και πρώην τηλεπαρουσιαστή, Σλάβι Τροφόνοφ, «Υπάρχει τέτοιος λαός» να αποχωρήσει από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργου Κίριλ Πέτκοφ,

Ο κ. Τριφόνοφ, είπε ότι οι βασικοί λόγοι αποχώρησης από την κυβέρνηση είναι η πολιτική Πέτκοφ για την επίλυση των διαφορών με την Βόρεια Μακεδονία που είναι διαφορετική από αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, των αποφάσεων του Κοινοβουλίου και της πολιτικής που συμφωνήθηκε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του ΠτΔ, Ρούμεν Ράντεφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί στην ΕΕ ότι θα άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία αλλά οι περισσότεροι Βούλγαροι θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο όταν εκπληρώσει τη Συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών, η οποία υπογράφτηκε το 2017.

Ο Τριφόνοφ είπε ότι από τότε που είναι υπουργός Οικονομικών ο Ασέν Βασίλεφ, «σκορπούνται δισεκατομμύρια δεξιά αριστερά».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με τα χρήματά μας – να τα ξοδεύει αυτόβουλα, ασχέτως του αν έχει αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ ή από το Γαλαξιακό Ινστιτούτο» πρόσθεσε ο Τριφόνοφ.Ήδη οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονται από τις τάξεις του κόμματος του Σλάβι Τριφόνοφ (Εξωτερικών, Ενέργειας, Περιφερειακής ανάπτυξης και Νεολαίας και Αθλητισμού) αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της κυβέρνησης συνεργασίας που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία πλέον συμμετέχουν τα κόμματα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (του οποίου ηγείται το δίδυμο Κίριλ Πετκόφ-Ασέν Βασίλεφ), «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» και «Δημοκρατική Βουλγαρία».

Όμως τον σχηματισμό κυβέρνησης διεκδικεί και το κόμμα Τριφόνοφ, η βουλευτής του οποίου Ίβα Μίτεβα, πρόεδρος των δύο προηγούμενων βουλγαρικών Εθνικών Συνελεύσεων, δήλωσε πως το κόμμα της μπορεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με ευρεία συναίνεση, χωρίς πρόωρες εκλογές τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.