Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κύπρο - Free Sunday
Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κύπρο

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κύπρο

Οδηγούμαστε σε πλήρη έλεγχο των πυρκαγιών, αλλά ακόμα δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας ύστερα από πρωινή σύσκεψη των αρμοδίων αρχών στην Γαλάτα, όπως μεταδίδει το ΡΙΚ.

Ο κύριος Νικολάου είπε ότι επίγειες δυνάμεις του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας και της Επαρχιακής Διοίκησης, καθώς και εθελοντές επιχειρούν να κατασβήσουν κάθε εστία φωτιάς.

Εξάλλου, ο βοηθός διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας δήλωσε ότι πολύ μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν πλέον οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Τράγκολας είπε ότι οι πυροσβέστες δημιουργούν αντιπυρικές λωρίδες στον χώρο των πυρκαγιών και προσπαθούν να κατασβήσουν οτιδήποτε καίει ακόμα το δάσος.

Προειδοποίησε ότι στην διάρκεια της ημέρας είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και σήμερα στην περιοχή της Σολέας.

Ο κύριος Τράγκολας είπε ότι εξακολουθούν να επιχειρούν δύο πτητικά μέσα, 53 οχήματα και εθελοντές, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται άλλες εναέριες και επίγειες δυνάμεις και πρόσθεσε ότι στην όλη επιχείρηση χρησιμοποιείται σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης εικόνας και ήχου των πυρκαγιών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή στην περιοχή της Σολέας για μία και πλέον εβδομάδα.

Σύμφωνα με το sigmalive ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τουρκοκύπριος «υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ανακοίνωσαν πως η Τουρκία δεν δέχεται τον όρο που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί βοήθεια της Τουρκίας μόνο εφόσον τα πτητικά μέσα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.  

Υπενθυμίζεται πώς, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχόταν την τουρκική βοήθεια με την προυπόθεση ότι αυτή θα εντασσόταν στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.