Νέα εστία πολέμου στον Καύκασο - Free Sunday
Νέα εστία πολέμου στον Καύκασο

Νέα εστία πολέμου στον Καύκασο

Να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Αρμενίας, οι οποίοι συνομίλησαν σήμερα το πρωί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε μια «επίθεση» και στη διάρκεια της νύχτας είχε χωριστές συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για να τους ζητήσει να αντιδράσουν.

Σε δήλωσή του ο κ.Μπλίνκεν απηύθυνε «έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες», τονίζοντας τη θέση των ΗΠΑ, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση»,

Οι εντάσεις και οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αναζωπυρώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας γύρω από το διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με αζερινά μέσα ενημέρωσης, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν το πρωί σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως κατέρρευσε μερικά λεπτά αργότερα.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 9 π.μ. τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης και μία πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο αζερινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η εκεχειρία παραβιάσθηκε αμέσως μετά.

Όπως ανακοίνωσε το Γερεβάν, οι συγκρούσεις μαίνονται σήμερα στα σύνορα ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι δυνάμεις του Μπακού, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, επιδιώκουν να «προωθηθούν» μέσα στο αρμενικό έδαφος.

«Οι αζερινές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πυροβολικό, όλμους, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος», ανεφερε ο αρμένιος υπουργός Άμυνας κατηγορώντας το Μπακού ότι βάζει στόχο «στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές».

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι άρχισε «εντατικό βομβαρδισμό» των θέσεών της λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την κατεύθυνση πόλεων όπως οι Γκόρις και Σοτκ.

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη νύκτα την Αρμενία για «ανατρεπτικές ενέργειες σε μεγάλη κλίμακα» προσθέτοντας ότι αρμενικά πυρά προκάλεσαν «απώλειες» στις τάξεις του.

Οι δύο χώρες πολέμησαν μεταξύ τους δύο φορές -στα χρόνια του 1990 και το 2020- στην περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν αρμενικό θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαιτζαν

Έξι εβδομάδες μαχών το φθινόπωρο του 2020 στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και κατέληξαν σε μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδάφους, τα οποία ήλεγχε εδώ και δεκαετίες, και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 ρώσους κυανόκρανους για να επιβλέπει την εύθραυστη εκεχειρία.