Ντι Κάπριο και Xίλαρι στο ύψους $3 δισ. σκάνδαλο κρατικής Μαλαισιανής αναπτυξιακής τράπεζας - Free Sunday
Ντι Κάπριο και Xίλαρι στο ύψους $3 δισ. σκάνδαλο κρατικής Μαλαισιανής αναπτυξιακής τράπεζας

Ντι Κάπριο και Xίλαρι στο ύψους $3 δισ. σκάνδαλο κρατικής Μαλαισιανής αναπτυξιακής τράπεζας

Διεθνείς διαστάσεις αποκτά πλέον το σκάνδαλο της μαλαισιανής επενδυτικής τράπεζας 1MDB, καθώς αγγίζει τοσο τον διάσημο ηθοποιό Λεονάρντο ντι Κάπριο όσο και την προεδρική υποψήφια των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με τους διεθνείς ερευνητές του σκανδάλου, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ "μετακίνησε" περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την τράπεζα σε προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ο ίδιος ο κ. Νατζίμπ αρνείται ότι πήρε χρήματα ενώ η διοίκηση της τράπεζας συνεργάζεται στην έρευνα.

Στο σκάνδαλο, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών με εμπλοκή του δημόσιου τομέα, εμπλέκεται ο επιχειρηματίας Φρανκ Ουάιτ Τζούνιορ, ο οποίος το 2008 ήταν στην εθνική οικονομική επιτροπή του προέδρου Ομπάμα και αντλούσε χρηματοδοτήσεις και για την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, το Νοέμβριο, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ουάιτ, το 2013 ίδρυσε την εταιρεία,  DuSable Capital Management LLC, η οποία προωθεί επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και λίγους μήνες αργότερα υπέγραψε μία συμφωνία με η 1MDB για μία κοινή επιχείρηση για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Μαλαισία.

Το 2014, η 1MDB πλήρωσε στην DuSable Capital Management LLC, 69 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το μερίδιο της σε αυτήν την κοινή επιχείρηση, ενώ δεν είχε καν αρχίσει η κατασκευή των μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, η 1MDB κατηγορείται ότι προώθησε την αποψίλωση των τροπικών δασών της Μαλαισίας, για τα οποία ενδιαφέρεται ο ελβετικός φιλανθρωπικός οργανισμός Bruno Manser Funds.

Αυτός ο Οργανισμός κατηγορεί τον γνωστό για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του, Λεονάρντο Ντι Κάπριο ότι πήρε «βρώμικα λεφτά», από την 1MDB, τα οποία και του ζητά να επιστρέψει.

Ο ΝτιΚάπριο, το 1998 ίδρυσε το Leonardo DiCaprio Foundation, το οποίο, «είναι αφιερωμένο στην μακροπρόθεσμη υγεία και την ευημερία», όλων των κατοίκων της γης» και έχει κάνει δωρεά 3 εκ. δολαρίων για την προστασία της τίγρης του Νεπάλ και άλλα 3 για την προστασία των θαλάσσιων ζώων και ένα για την προστασία του ελέφαντα.

Ο Bruno Manser Funds κατηγορεί τον Ντι Κάπριο ότι ο μαλαισιανός επιχειρηματίας Το Λο (φωτογραφία), αγόρασε  σε δημοπρασίες που είχε οργανώσει  το ίδρυμα για την προώθηση των σκοπών του, αντικείμενα με λεφτά της 1MDB.

Παράλληλα, ο διευθυντής του ελβετικού φιλανθρωπικού ιδρύματος Bruno Manser Fund, Λούκας Στράουμαν κατηγορεί τον ΝτιΚάπριο ότι το 1MDB του διοχέτευσε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή του «Λύκου της Wall Street» όπου και πρωταγωνιστούσε.

Οι καταγγελίες του οργανισμού γίνονται μόλις ένα μήνα πριν, ο Ντι Κάπριο, παρουσιάσει στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο, την ταινία του, «πριν την πλημμύρα», ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο, ο Φίσερ Στίβενς, που πήρε το Όσκαρ για την ταινία The Cove ακολουθεί τον Ντι Κάπριο ενώ αναδεικνύει περιβαλλοντικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο.

«Αν ο Ντι Κάπριο είναι απρόθυμος να ομολογήσει, θα του ζητήσω να παραιτηθεί από Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γιατί στερείται αξιοπιστίας για έναν τόσο σημαντικό ρόλο» δήλωσε ο κ. Στράουμαν.