Κυπριακό: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη–Ακιντζί στην Ελβετία - Free Sunday
Κυπριακό: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη–Ακιντζί στην Ελβετία

Κυπριακό: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη–Ακιντζί στην Ελβετία

Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 7 ώρα Ελλάδος, στο Mont Pelerin της Ελβετίας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. 

Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα τέσσερα κεφάλαια, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, στην οποία συμμετείχαν μόνο οι δύο ηγέτες με τους διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το SigmaLive μετά τη λήξη της συνάντησης,συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη της ελληνοκυπριακής ομάδας υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να αποτιμηθούν τα δεδομένα και να γίνει η προετοιμασία για την αυριανή ημέρα, με την επόμενη συνάντηση των ηγετών να έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 πμ.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας αποτελεί μία από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, με το εδαφικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, να βρίσκεται στο επίκεντρο του επόμενου κρίσιμου πενθημέρου.

Η αυλαία άνοιξε με σύντομες συναντήσεις του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ακολούθησε σύντομη δήλωση του στα ΜΜΕ, ενώ τα πρώτα δείγματα γραφής αναμενόταν να διαφανούν από τις αντιφωνήσεις των δύο ηγετών στο εθιμοτυπικό σκέλος της έναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, ωστόσο, δεν έτυχαν τηλεοπτικής μετάδοσης.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα για προσέγγιση του τέλους της διαδικασίας, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να επιλύσουν τα εκκρεμούντα ζητήματα και το κεφάλαιο του εδαφικού εντός της βδομάδας. Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε, επίσης, τις εγγυήτριες δυνάμεις να σταθούν υποβοηθητικές προς τον Πρόεδρο και τον Μουσταφά Ακιντζί. 

Σε ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει: Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο #MontPelerin την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού