Ν. Αναστασιάδης: Δεν ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία συμφωνίας στο Μοντ Πελεράν - Free Sunday
Ν. Αναστασιάδης: Δεν ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία συμφωνίας στο Μοντ Πελεράν

Ν. Αναστασιάδης: Δεν ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία συμφωνίας στο Μοντ Πελεράν

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε πως παρά την απογοήτευση που είναι φυσιολογικό να προκάλεσε το αποτέλεσμα στο Mont Pelerin, είναι αποφασισμένος, με σεβασμό πάντα στις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και χωρίς να παραγνωρίζει εκείνες των Τουρκοκυπρίων, να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος.

Κατά την εισαγωνική του ομιλία στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε ξεκαθάρισε ωστόσο την ίδια ώρα ότι προκειμένου να επιτευχθεί μιά λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, θα πρέπει όχι μόνο να τηρούνται τα συμφωνηθέντα αλλά και να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αρχές και στις αξίες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και να επιτρέπει τη συγκρότηση ενός βιώσιμου, λειτουργικού και σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι παραμένει έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο επί του εδαφικού στην Κύπρο από το σημείο στο οποίο διακόπηκε στο Μόν Πελεράν. Με παράλληλη, πρόσθεσε, εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συγκλίσεων επί των πλείστων των εκκρεμουσών διαφορών επί του συνόλου των Κεφαλαίων, προκειμένου με βάσιμες προσδοκίες να οδηγηθούμε στην τελική φάση του διαλόγου.

Τόνισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην όποια λογική επίρριψης ευθυνών για τα τεκταινόμενα στο Μον Πελεράν, αλλά και ότι δεν θα αφήσει αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ευθύνη της αποτυχίας να βαραίνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Πρόεδρος της Κύπρου ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στήριξη, που του προσέφερε. «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, συμφωνήθηκε πως τα βασικά κριτήρια που θα καθόριζαν την επιτυχή έκβαση του διαλόγου θα ήταν η έκταση του εδάφους της Τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση και η έκταση της ακτογραμμής που θα περιέβαλλε την περιοχή της κάθε πολιτείας.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και ενόψει δυσκολιών που ανεφύησαν από Τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος αποδέχθηκε να καθοριστούν κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, τα οποία θα επέτρεπαν την τελική ρύθμιση.

Εξέφρασε, επιπρόσθετα, ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων που ενδεχομένως θα παρέμεναν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, νοουμένου ότι θα ίσχυε και για τους Ελληνοκύπριους που θα επέλεγαν να επιτρέψουν στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι επιτεύχθηκε κατ αρχήν συμφωνία πως η έκταση της Τουρκοκυπριακής συνιστώσας Πολιτείας θα κυμαινόταν μεταξύ 28.2% και 29.2% και για τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, έγινε εκτεταμένη συζήτηση η οποία οδήγησε τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ότι θα κυμαίνονταν μεταξύ των 78 χιλιάδων και των 94 χιλιάδων.

Πρόσθεσε ότι υιοθετώντας την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, προέβαλε πως θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχτεί την επιστροφή προσφύγων που θα κυμαίνονταν μεταξύ των 78 χιλιάδων ως ελάχιστο και των 92 χιλιάδων ως μέγιστο. Είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε κατ αρχήν πως ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επέστρεφαν δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τις 55 χιλιάδες και ακολούθως ως ύστατο αριθμό τις 65 χιλιάδες, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε τη διαπραγματευτική του θέση κατά την τελική φάση των συνομιλιών.

Ήταν, τόνισε, εμφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων κατ αντίθεση της Συμφωνίας ότι στο Μον Πελεράν θα συζητείτο κατ ουσίαν το Εδαφικό και όχι το θέμα Ασφάλειας και Εγγυήσεων που άπτεται της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κύπρου, απέρριψα σαν απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινα πως αυτό που θα μου επέτρεπε να θεωρήσω ότι βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας ήταν οι αριθμοί με βάση και τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, είπε, οι μη εποικοδομητικές θέσεις του Ακιντζί, δεν τον απέτρεψαν από το να καταβάλει έντονες προσπάθειες και να υποβάλει συμβιβαστικές προτάσεις, οι οποίες έλαβαν υπόψη τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και την αρχική θέση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως είχε παρουσιαστεί μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου.
Εντούτοις, είπε κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό να οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο, λόγω του ότι ο Ακιντζί παρουσιάστηκε αδύνατο να επιδείξει το όποιο περιθώριο ευελιξίας και ως εκ τούτου ο διάλογος διακόπηκε.