Έκρηξη με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Καμπούλ - Free Sunday
Έκρηξη με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Καμπούλ

Έκρηξη με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Καμπούλ

Σε 80 υπολογίζονται οι νεκροί και σε πάνω από 300 οι τραυματίες από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Καμπούλ αν και ο επίσημος απολογισμός μέχρι στιγμής κάνει λόγο για εννέα νεκρούς και 90 τραυματίες.

Η έκρηξη σημειώθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε περιοχή κοντά στη γερμανική πρεσβεία. Ωστόσο, επειδή στην ίδια περιοχή βρίσκονται τόσο το προεδρικό μέγαρο όσο και άλλες πρεσβείες, ο ακριβής στόχος δεν έχει καταστεί γνωστός.

Λόγω του ωστικού κύματος, ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια που βρίσκονταν εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν πολλοί βαριά τραυματισμένοι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Τα περιστατικά βίας στο Αφγανιστάν καταγράφουν αύξηση φέτος, καθώς οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να ανατρέψουν τη στηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση και να επιβάλουν ξανά τον ισλαμικό νόμο μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία το 2001.

Η πλειονότητα των διεθνών στρατευμάτων αποσύρθηκαν στα τέλη του 2014. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει έδαφος και πλέον ελέγχουν περίπου 40% της χώρας, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, αν και τα μεγάλα αστικά κέντρα ελέγχονται από την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γκανί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να αποφασίσει σύντομα για την αποστολή ή όχι 3.000-5.000 επιπλέον στρατιωτών, ώστε να ενισχύσει την εκπαιδευτική δύναμη του ΝΑΤΟ και την αντιτρομοκρατική αποστολή των ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν δύναμη λίγο μεγαλύτερη από 10.000 μέλη.

Σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό Τζον Νίκολσον, χρειάζονται αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των αφγανικών δυνάμεων έναντι των Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: EURONEWS