Ποια άσκηση ταιριάζει στον σωματότυπό σας; (Μέρος 2ο) - Free Sunday
Ποια άσκηση ταιριάζει στον σωματότυπό σας; (Μέρος 2ο)

Ποια άσκηση ταιριάζει στον σωματότυπό σας; (Μέρος 2ο)

Σωματότυπος 3: Περισσότερο λίπος στον άνω κορμό και λιγότερο στους γοφούς και στη μέση

Όσοι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία έχετε την τάση ο κορμός σας να είναι εμφανώς μεγαλύτερος από τη χαμηλή στομαχική περιοχή. Συνήθως έχετε πόνους στην πλάτη και στον αυχένα, παίρνετε μάζα εύκολα στο στήθος, στα χέρια και στην περιοχή του αυχένα. Παραμένετε όμως αδύνατοι στα πόδια και στην περιφέρεια και έχετε αδύνατους άνω και κάτω κοιλιακούς.

Στόχος σας είναι η ενδυνάμωση των μυών του άνω κορμού, χωρίς να πάρετε όγκο, με σκοπό να αποφύγετε τους πόνους της πλάτης και του αυχένα. Η κολύμβηση, οι ασκήσεις στο νερό, οι ρακέτες, το τένις και το βόλεϊ είναι αθλήματα που θα σας βοηθήσουν. Στο γυμναστήριο μπορείτε να ακολουθήσετε προγράμματα που βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα (aerobic, step) και προγράμματα με λάστιχα, αλτήρες ή μπάρα, με λίγα κιλά και πολλές επαναλήψεις, έτσι ώστε να γίνεται ενδυνάμωση των μυών χωρίς όγκο. Επίσης, καλό θα είναι να γυμνάσετε και τους κοιλιακούς-ραχιαίους, οι οποίοι αποτελούν το «στήριγμα» του άνω κορμού και το κέντρο όλου του σώματος.

Τέλος, οι ισομετρικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν αρκετά στην ενδυνάμωση όλου του σώματος, χωρίς να προκαλέσουν «πρήξιμο» των μυών. Προσοχή όμως σε όσους έχουν υπέρταση, καθώς μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι οι ισομετρικές ασκήσεις αυξάνουν την πίεση του αίματος. Μην ξεχνάτε ποτέ τις σωστές διατάσεις στο τέλος της προπόνησης, για να αποφύγετε το «πιάσιμο» των μυών και τους τραυματισμούς.

Αποφύγετε:

1) Τα push-ups, στην αρχή τουλάχιστον, μέχρι να χάσετε λίγο βάρος

2) Την κωπηλατική

3) Προγράμματα ομαδικά ή ατομικά με πολύ βάρος

4) Τροχαλία μπρος-πίσω

Καλή γυμναστική!