Χωριάτικη, μια σαλάτα χωρίς… χωριό - Free Sunday
Χωριάτικη, μια σαλάτα χωρίς… χωριό

Χωριάτικη, μια σαλάτα χωρίς… χωριό

Η περίφημη και διάσημη μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην  υψηλή κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών, ιδιαιτέρως φρούτων και λαχανικών. Η κλασσική ελληνική διατροφή είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσογειακής και είναι πια γνωστό και αποδεκτό ότι δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων παθήσεων.

 Ένα βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων είναι οι ωμές σαλάτες.

Η λαχανοσαλάτα με το σκορδάκι της και το τριμμένο καρότο, η μαρουλοσαλάτα με το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνιθο και η παγκοσμίως γνωστή και αναμφισβήτητη «βασίλισσα» του τραπεζιού μας, η χωριάτικη σαλάτα. Το κοινό στοιχείο και των τριών είναι τα φρέσκα λαχανικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η χωριάτικη ή «ελληνική σαλάτα» αποτελεί μια εμπλουτισμένη εκδοχή της αγγουροντοματοσαλάτας με την επιπλέον προσθήκη της φέτας. Το χωριό από το οποίο προέρχεται δεν το γνωρίζει κανείς αλλά έχουμε βάσιμες υποψίες ότι είναι η…Αθήνα.

Είναι γνωστό πως το δαιμόνιο της φυλής σκαρφίζεται διάφορα για να βρει παραθυράκια σε νόμους και διατάξεις. Στην δεκαετία του 1960 στα εστιατόρια πέριξ της Πλάκας δημιουργήθηκε η χωριάτικη για να πωλείται εκτός διατιμήσεως και να την χρεώνουν στους τουρίστες σε πιο τσουχτερές τιμές από την αγγουροντοματοσαλάτα που είχε διατίμηση και κατά συνέπεια σταθερή τιμή. Στην πλήρη εκδοχή της η χωριάτικη περιέχει ντομάτα, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, ρίγανη, ελιές καλαμών ,ελαιόλαδο, κάπαρη, κρεμμύδι και τυρί φέτα.

Πλούσια και νοστιμότατη, είναι ένα πλήρες γεύμα με τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  υπερτροφή.

Η χωριάτικη μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες στα 100 γρ. ενώ καθοριστικό είναι εδώ το πόσο λάδι βάζουμε και πόση φέτα. Οι παραπάνω θερμίδες έχουν υπολογιστεί με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 80 γρ. τυρί φέτα.

Μια χωριάτικη σαλάτα θα καλύψει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C και θα μας δώσει σχεδόν το 40% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα.

Περιέχει αρκετά υψηλό ποσοστό από φαινόλες και φλαβονοειδή καθώς και αρκετές φυτοστερόλες όπως η σιγμαστερόλη, καμπεστερόλη, β-σιτοστερόλη, που έχουν αποδεδειγμένη δράση έναντι των υπερλιπιδαιμιών.

Περιέχει δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, το σκουαλένιο, λόγω του ελαιόλαδου και των ελιών καλαμών και το λυκοπένιο,λόγω της ντομάτας, που της προσδίδουν σημαντική προληπτική αντικαρκινική δράση.

Έχει μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία προέρχονται από την φέτα και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα που προέρχονται από το ελαιόλαδο.

Οι πολυφαινόλες και τα τερπενικά οξέα της δίνουν μια σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα καθώς έχουν ισχυρή δυνατότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών.

 Στην χωριάτικη σαλάτα περιέχονται επίσης οι ουσίες, καρβακρόλη, θυμόλη και ροσμαρινικό οξύ που βρίσκονται στην ρίγανη και έχουν πολύ μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας.

Η απλότητα και η ευκολία παρασκευής  της χωριάτικης σαλάτας, το ταίριασμα των γεύσεων και η ωφελιμότητα της για την υγεία, την τοποθετούν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας. Αλμυρή και ξινή ταυτόχρονα, πικάντικη και ελαφριά, μπορεί να σταθεί μόνη της σαν ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα ειδικά  αν την συνοδεύσουμε με μια φέτα ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης ή ένα κρίθινο παξιμάδι.

Μην ψάχνεται λοιπόν για υπερτροφές στην μακρινή Ασία αλλά φτιάξτε για μεσημεριανό μια χωριάτικη σαλάτα.