Οι βλαβερές συνέπειες της κακής διατροφής - Free Sunday
Οι βλαβερές συνέπειες της κακής διατροφής

Οι βλαβερές συνέπειες της κακής διατροφής

Οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος έχουν επηρεάσει πολύ τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών όλων των ηλικιών.

Τα αυξημένα και επιβαρυμένα ωράρια εργασίας και ο συνδυασμός υψηλής επαγγελματικής προσπάθειας και χαμηλής ικανοποίησης έχουν οδηγήσει σε μια σύγχρονη μάστιγα, το σύνδρομο «burnout» ή αλλιώς σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης. Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει κυρίως τους επαγγελματίες που αναπτύσσουν σχέση φροντίδας και υπευθυνότητας με άλλα άτομα και χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης.

«Είναι αποδεδειγμένο ότι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο “burnout” έχουν 36% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Επίσης, όπως είναι λογικό, η κούραση στον χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις, λόγω του αυξημένου κινδύνου για ατυχήματα, τραυματισμούς και προβλήματα υγείας» εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ. «Μάλιστα το στρες, που δημιουργείται λόγω της ανάγκης μας να μην αφήσουμε εκκρεμότητες, μας έχει οδηγήσει στο σημείο να αγνοούμε ακόμη και το φαγητό μας, όπως το κολατσιό κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στη δουλειά, που, πέρα από ένα γεμάτο στομάχι, μας χαρίζει και ένα πιο καθαρό μυαλό. Σε ακόμη χειρότερες περιπτώσεις, δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάμπτεται η ψυχολογία μας κι έτσι οδηγούμαστε στον εύκολο δρόμο του γρήγορου φαγητού και των συμπληρωμάτων διατροφής. Ο καθένας μας θα επιθυμούσε ευεξία και ζωντάνια, πράγμα που θα τόνωνε την αυτοπεποίθησή του, αλλά αναρωτήθηκε άραγε κανείς αν αυτό το μονοπάτι είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται;».

Η κακή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Η πρόχειρη διατροφή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σωματικής ανάπτυξης, συγκέντρωσης στο σχολείο, αλλά και να επηρεάσει την κοινωνικότητα και κατά συνέπεια τον χαρακτήρα τους.

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ο σωστός συνδυασμός της με την άθληση συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Ο συνδυασμός των δύο βοηθά στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιακά νοσήματα, προσβολής από διαβήτη και υπέρταση, ρίχνει την υψηλή πίεση, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, συμβάλλει στον έλεγχο του άγχους και της κατάθλιψης και προάγει την ψυχική ευεξία.

Θλιβερά ρεκόρ στην παχυσαρκία

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα το 53,7% των ενηλίκων (πάνω από 20 ετών) είναι υπέρβαρο και το 20,1% παχύσαρκο. Αντίστοιχα για τα παιδιά (10-18 ετών), το 41% των αγοριών και το 24% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα.

Η κ. Παταρίδου σημειώνει: «Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αποδεικνύουν περίτρανα ότι η αντικατάσταση της μεσογειακής διατροφής –που έχουμε την τύχη να την έχουμε στο πιάτο μας τόσο εύκολα– με το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, καθώς και η έλλειψη άσκησης, επιβαρύνουν ιδιαίτερα την υγεία μας και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών και άλλων παθήσεων. Μοιάζει οξύμωρο πώς σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπερπληθώρα αγαθών, μπορεί, τελικά, ο άνθρωπος να προσλαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων απ’ ό,τι χρειάζεται αλλά να υποσιτίζεται σε σχέση με την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών».

Λάθος & Σωστό

• Για να βελτιώσετε τη διατροφή σας, μάθετε να μασάτε αργά. Το slow eating είναι η καλύτερη απάντηση στη μάστιγα του fast food.

• Προτιμήστε να πιείτε νερό πριν από το γεύμα ή στα μεσοδιαστήματα. Όταν πίνετε πολλά υγρά την ώρα του φαγητού, αραιώνεται το περιεχόμενο του στομάχου και δυσκολεύει η πέψη.

• Η σωστή ώρα να φάτε φρούτο δεν είναι μετά το φαγητό. Τότε οι περισσότερες βιταμίνες χάνονται, γιατί δεν προλαβαίνουν να απορροφηθούν. Προτιμήστε να φάτε ένα φρούτο σαν σνακ, ανάμεσα στα γεύματα.

• Μην τρώτε αργά το βράδυ. Το late βραδινό δεν παχαίνει περισσότερο, αλλά επειδή πηγαίνετε για ύπνο πριν χωνέψετε, οδηγεί σε δυσπεψία και σε διαταραχές ύπνου.