Νικόλας Ματσουρδέλης: Η FiveTwenty προωθεί τα προϊόντα των μικρών παραγωγών - Free Sunday
Νικόλας Ματσουρδέλης: Η FiveTwenty προωθεί τα προϊόντα των μικρών παραγωγών

Νικόλας Ματσουρδέλης: Η FiveTwenty προωθεί τα προϊόντα των μικρών παραγωγών

Αφού τις τελευταίες δεκαετίες απολαύσαμε υπερπληθώρα προϊόντων και αγροτικών αγαθών, φαίνεται πως, παρά την οικονομική συγκυρία, αποκτήσαμε νέες καταναλωτικές συνήθειες που βάζουν την ποιότητα, την ηθική και τον σεβασμό στο περιβάλλον σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από την τιμή. Η FiveTwenty ασχολείται με την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων ακολουθώντας το σίγουρο μονοπάτι της παράδοσης και εστιάζοντας στην ποιότητα, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και στη διάθεση των προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου. Ο Νικόλας Ματσουρδέλης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της επιχείρησης, εξηγεί πώς μπορεί να κερδηθεί αυτό το στοίχημα.

Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα;

Εργαζόμουν ως μεσίτης ακινήτων, όταν ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου στη βιώσιμη ανάπτυξη, με σκοπό να ξεκινήσω τη FiveTwenty και να προωθήσω τα ξεχωριστά αγαθά της ελληνικής εύφορης γης, το 2014. Στην προσπάθειά μου να εξετάσω τις προοπτικές ανάπτυξης για την οικογενειακή παραγωγή, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μικροί παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη όπως αρμόζει.

Ποια προϊόντα μπορούμε να βρούμε στη FiveTwenty;

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι κάνουμε εξαγωγές και χονδρική πώληση στα καταστήματα ντελικατέσεν. Το κίνητρο για το ξεκίνημα της FiveTwenty ήταν τα κελυφωτά φιστίκια, που παράγουμε ήδη από το 1956 στα οικογενειακά κτήματα στην Αίγινα. Το θυμαρίσιο μέλι από την Κρήτη ήταν το δεύτερο προϊόν μας, ενώ το ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι Αιγαίου ακολούθησε. Σήμερα έχουμε, επίσης, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα, κρέμες επάλειψης και μπάρες ενέργειας με ξηρούς καρπούς από την Εύβοια και υπερτροφές χωρίς ζάχαρη αλλά με μέλι.

Ποιο είναι το κριτήριο για να φιλοξενήσετε κάποιο προϊόν στην εταιρεία σας;

Επιλέγουμε και αναδεικνύουμε, πέρα από τα δικά μας, ανάμεσα από πολλούς παραγωγούς με γνώμονα την ποιότητα και τη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του εκάστοτε αγαθού, με σκοπό να δώσουμε ώθηση και αναγνωρισιμότητα σε όποιον αξίζει να φέρει το λογότυπο της εταιρείας μας, με αμοιβαία οφέλη.

Γιατί προτιμάτε τους μικρούς παραγωγούς;

Εμείς ως παραγωγοί αποφεύγουμε τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, σκευασμάτων και μεθόδων που στοχεύουν μονόπλευρα στην αύξηση της παραγωγικότητας. Εστιάζουμε στην ποιότητα και έχουμε υγιεινά τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία. Επιδιώκουμε να συνδυάσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους με τη σύγχρονη γνώση και να μπορούμε να δίνουμε στην οικογένεια και στα παιδιά μας προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία και ποιότητα. Θέλουμε, λοιπόν, όλοι οι παραγωγοί να έχουν την ίδια φιλοσοφία και μεράκι. Είμαστε από τους ελάχιστους υπό ένταξη για πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας παραγωγούς στην Αίγινα, ως προς τα φιστίκια, και αυτό αποτελεί ένα από τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά που κάνουν ξεχωριστό τον συγκεκριμένο καρπό. Θέτοντας τον πήχη με τη δική μας σοδειά, τους προτιμάμε για τη γεύση, τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητά τους.

Untitled design 3 min

Ποιος επιμελείται τη συσκευασία σας;

Είχα την τύχη να γνωρίζω από τα παιδικά μου χρόνια πολλούς και δημιουργικούς ανθρώπους που με βοήθησαν και με βοηθάνε για να καταφέρουμε να περάσουμε την ιδέα και τη φιλοσοφία της FiveTwenty στη συσκευασία μας. Ευχαριστώ πολύ την Τατού Ράμμου, που με βοήθησε στην αρχή, και την πολύ δυνατή ομάδα των Silk Bastards, που με στηρίζουν και έχουμε μια καταπληκτική συνεργασία.

Τι ρόλο παίζει η αισθητική στα προϊόντα σας;

Θέλουμε να αναγνωριστούν τα ελληνικά προϊόντα ως τα καλύτερα στον κόσμο και η εικόνα στις μέρες μας είναι πολύ σημαντική. Στόχος μας είναι η διεθνής αναγνώριση και θέλουμε η FiveTwenty, πέρα από την άριστη πρώτη ύλη, να έχει και την αντίστοιχη αισθητική. Παράλληλα, προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τις απαιτήσεις μας και να έχουμε μια σύγχρονη αισθητική χωρίς η συσκευασία να υπερτερεί τελικά έναντι του προϊόντος.

Όλοι στις μέρες μας μιλάνε για βιώσιμη ανάπτυξη. Θέλετε να μας εξηγήσετε πώς την εννοείτε εσείς;

Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί τον πυρήνα της FiveTwenty. Καθώς ο αγροτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (που ενέκρινε στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, ιδανικά θα θέλαμε να αναδείξουμε την εμπορική ταυτότητα και δραστηριοποίηση συλλογικών σχημάτων, να συνδυάσουμε επιστημονική υποστήριξη, ψηφιακή υποδομή και ανάδειξη των τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα, τον αγροτουρισμό και τα αποδεδειγμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα των αγροδιατροφικών εδεσμάτων μας. Σήμερα πρακτικά προσαρμόζοντας τις επιλογές μας στα δεδομένα, ακολουθώντας τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική διαχείριση και προσεγγίζοντας τη γεωργική εκμετάλλευση ολιστικά με μακροπρόθεσμους στόχους, προσπαθούμε όπως όλοι και προσβλέπουμε στην οικονομική σταθερότητα και επίτευξη των στόχων, λαμβάνοντας υπόψη μας τα μηνύματα της αγοράς. Ενώ συγχρόνως επιθυμούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση ή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της αγροτικής οικογένειας αλλά και των καταναλωτών.

Μιλήστε μας για τους συνεργάτες σας…

Έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο ανθρώπων όπου ο καθένας με τον τρόπο του αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του για να εδραιώσουμε τα ελληνικά προϊόντα στην κορυφή των μεσογειακών εδεσμάτων. Για τους παραγωγούς, τους μεταφορείς, τους τυποποιητές, τους τυπογράφους, τους τεχνίτες, τους γραφίστες, τους προγραμματιστές, τον λογιστή, τον υπεύθυνο αποθήκης-παραγγελιών-marketing-πωλήσεων, τα καταστήματα, αλλά και τους καταναλωτές που μας εμπιστεύονται, φροντίζουμε σταθερά και μελετημένα, για να προσεγγίζουμε όλο και περισσότερους με μεράκι, ώστε να στηριχτούμε σε έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Παρακολουθείτε όλα τα στάδια της παραγωγής. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα;

Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές παραμέτρους, στη διατήρηση της σύστασης και της ποιότητας του εδάφους, στην τήρηση και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας της καλλιέργειας, και προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε τη φροντίδα μας για την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων, του αγρότη και συνάμα των καταναλωτών. Έχουμε πολλά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και μαθαίνουμε όλο και περισσότερα.

Τι σημαίνει FiveTwenty;

Για μια εργασία στο μεταπτυχιακό παρατήρησα ότι το barcode των ελληνικών προϊόντων ξεκινούσε με αυτά τα τρία ψηφία. Έτσι, ξεκίνησα να σχεδιάζω τα πρώτα βήματα και το λογότυπο της επιχείρησης.

INFO

https://www.fivetwenty.gr/