Οι καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου - Free Sunday
Οι καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Οι καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Κλεμεντίνουμ, Πράγα  

Η βιβλιοθήκη Klementinum είναι ένα όμορφο παράδειγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Άνοιξε το 1722 ως τμήμα του Πανεπιστημίου Ιησουιτών και στεγάζει περισσότερα από 20.000 βιβλία. Έχει ψηφιστεί ως μια από τις πιο όμορφες και μαγευτικές βιβλιοθήκες του κόσμου.

 

Пышным стилем барокко прославилась знаменитая Университетская Библиотека Клементинума. Без сомнения, этот зал оформлен богаче, чем любой другой во всем комплексе. На полках таятся сокровища знаний: старинные рукописные фолианты и первые печатные издания. Библиотека хранит тысячи бесценных книг. Многие из них существуют в единственном экземпляре.Потолки и стены расписаны фресками художника Дибела. Все картины изображают два столпа познания: Искусство и Науку. Украшением зала служат и большие старинные глобусы #klementinum #library #Prague

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vitalina ? (@bikauml) στις

The Royal Library, Κοπεγχάγη

Η Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας, στις όχθες ενός καναλιού της Κοπεγχάγης, είναι κατά κόσμον γνωστή ως το Μαύρο Διαμάντι. Ο λόγος είναι μάλλον αυτονόητος.

 

View from the atrium of the #royallibrarydenmark - apparently TPL cards are not accepted... Go figure. #copenhagen2016 #librarylove

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη David Falconer Photography (@dfalconerphoto) στις

Η Βιβλιοθήκη Τζορτζ Πέμποντι του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη

Χρωστάει το όνομα της στον φιλάνθρωπο και ευεργέτη της Μασαχουσέτης Τζορτζ Πέμποντι. Άνοιξε το 1878 και διαθέτει περισσότερους από 300.000 τίτλους. Ο χώρος διατίθεται και για δεξιώσεις.

Βασιλική Πορτογαλική Βιβλιοθήκη, Ρίο

Στις αρχές του 1800 εν μέσω των ναπολεόντειων πολέμων που απειλούσαν το βασίλειο της Πορτογαλίας, ο Πορτογάλος πρίγκιπας Ιωάννης μαζί με τους 70.000 τόμους βιβλίων από τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Λισσαβόνας πηγαίνει στην πορτογαλική αποικία του Ρίο. Στις 29 Οκτωβρίου 1810, ο Ιωάννης ίδρυσε μια νέα Βασιλική Βιβλιοθήκη σε βραζιλιάνικο έδαφος, η οποία αργότερα θα γίνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βραζιλίας, που σήμερα στεγάζει μια συλλογή περίπου 9 εκατομμυρίων αντικειμένων και θεωρείται από την UNESCO μία από τις κυριότερες εθνικές βιβλιοθήκες στον κόσμο.

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο, Ουάσινγκτον

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1800 και αρχικά έδρευε στο Καπιτώλιο. Το 1814 η βιβλιοθήκη κάηκε από τους Βρετανούς. Το 1897 μεταφέρθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στην Ουάσινγκτον. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 (τετρακόσιες εβδομήντα) γλώσσες.

 

Don’t mistake silence for weakness. Smart people don’t plan big moves out loud. ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karm (@shutterchicatl) στις

Κεντρική Βιβλιοθήκη του Βανκούβερ

To 1990 ο αρχιτέκτονας Μοσέ Σαφντί και το αρχιτεκτονικό γραφείο DA Architects κέρδισαν τον διαγωνισμό για την ανέγερση του κτηρίου. Σήμερα περισσότεροι από 6,9 εκ. επισκέπτες ετησίως δανείζονται περισσότερα από 9,5 εκατομμύρια βιβλία, ηλεκτρονικά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, CD και DVD.

 

Goodbye Vancouver stop 2. I’m sorry that I’m leaving without paying my 80 cents in late fees.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lyndsey Barton (@lyndseybrtn) στις

 

The roof garden will be open soon. #mustbevancouver #vancouverbc #cityofvancouver #vanmag #veryvancouver #curiocityvan #readers #dailyhivevan #comeonin #stacks #bridges

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Magnetic Skywalker Photography (@nancyjan1) στις

Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης  

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης είναι η τρίτη μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στην Βόρεια Αμερική και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ερευνητικές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ. Είναι δηλαδή ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα δημόσιων βιβλιοθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα ερευνητικών βιβλιοθηκών στον κόσμο. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση με δημόσια αποστολή που λειτουργεί με ιδιωτική, αλλά και με δημόσια χρηματοδότηση. Ο ιστορικός David McCullough έχει περιγράψει την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ως μία από τις πέντε πιο σημαντικές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ.

 

The New York Public Library: As seen in several movies, to include Ghostbusters. I love to sit here for a few hours! ???????? Taken on 22 SEPT 2017

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη John Salazar (@johnfrombrooklyn74) στις

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια και βρισκόταν μέχρι πρότινος στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα έχει μετεγκατασταθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Το νεοκλασικό κτίριο σχεδιάστηκε από το Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, ως μέρος της περίφημης του Αθηναϊκής Τριλογίας νεοκλασικών κτιρίων στα οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης η Ακαδημία Αθηνών και το πρώτο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

#nationallibraryofgreece #nationallibrary #panepistimiou #greece #sun #sunnyday #εθνικήβιβλιοθήκηελλάδος

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MYRTO KOURI (@crazy__blonde__) στις